ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Орешак

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ловеч - с. Орешак
1 / 5

Местоположение

Село Орешак се намира на 2 км югоизточно от град Троян. Селото е разположено в полите на централна Стара планина на надморска височина около 750 м. През него тече р. Черни Осъм. Климатът се характеризира с мека зима и прохладно лято. Чистият планински въздух влияе благоприятно при лечението на редица белодробни заболявания.

 

Забележителности

В селото се намира третия по големина манастир в България - "Успение Богородично", прочут с чудодейната икона Св. Богородица Троеручица. Строен през XVII в., той се утвърждава като културно и книжовно средище като и до днес притежава ценна библиотека.
По време на борбите за национална свобода Троянският манастир се превръща в революционно гнездо и твърдина на българския дух. Той често е посещаван от Апостола на свободата - Васил Левски. Днес в светата обител има специална музейна сбирка, посветена на делото на Апостола.
В селото се намира и Националната изложба на народните художествени занаяти, единствена по рода си в страната, където ежегодно майстори излагат своите произведения. Изложбената площ възлиза на 4500 кв.м. и е разделена на 9 зали. Тук всеки посетител може да се запознае с традиционните народни художествени занаяти.

Туризъм

В Орешак има добра хотелска и ресторантьорска база, славеща се с доброто си качество. Селото и райнотът му са екологично чисти, което е много добра предпоставка за еко туризъм. През него минава река Черни Осъм, чиито чисти води са прекрасни за къпане и за риболов.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: