ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Присово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Присово

Присово е село в община Велико Търново.

местоположение

Селото се намира в началото на Подбалканската котловина, заградено от хълмове, благодарение на които трудно проникват северните студени ветрове и течения. Разположено е на 6 км. от гр. Велико Търново, на 45 км от гр. Павликени, на 30 км от гр. Елена и на около 220 км от София.

туризъм

През селото тече Присовата рекичка, която събира водите си от редица извори и е се е вливала в река Янтра в миналото. При корекция на пътя за Елена е образуван Присовският микроязовир.

В покрайнините на селото се намира Присовският манастир "Св. Архангел Михаил". Манастирът е бил създаден през 15 в. като книжовна школа. Той е приемал хайдути, революционери  и възрожденци. Бил е опожаряван неколкократно, но с помощта на много селяни и еснафи е издигнат отново в средата на 19 век.

В село Миндя, което се намира в близост се намира къща за гости "Елена". Тя предлага качествено и луксозно обслужване в съчетание с красиви природни пейзажи на Еленския Балкан. Край язовир "Йовковци" туристите могат да практикуват риболов, да посетят конната база или културно-историческите забележителности. Там има и множество механи, където предлагат традиционни български ястия.

Само на 10 км от Присово се намира архитектурно-историческия музей в село Арбанаси. Старинното селище събира в едно исторически забележителности, уникална възрожденска архитектура, атракции, луксозни хотели, ханове и къщи за гости.

инфраструктура

В селото има читалище, целодневна детска градина и старчески дом.

Присово се намира в близост до европейския път Е-85.

Има удобни автобусни линии за Велико Търново (линия №77), Къпиновския манастир, с. Миндя и гр. Елeна.

 

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: