ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ресен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Ресен
1 / 13

Ресен е село в община Велико Търново, област Велико Търново.

Отстои на 18 км северозападно от град Велико Търново, на 18 км в същата посока от Горна Оряховица, на 23 км южно от Полски тръмбеш и на около 230 км североизточно от София.

Селото е разположено на надморска височина от 69 м. В землището му река Негованка се влива в река Росица. Климатът се характеризира с топло лято и студена зима.
Населението наброява около 2000 души.  Има редовен автобусен (линия №66) и железопътен транспорт.

В Ресен има кметство, поща, читалище, основно училище и целодневна детска градина, клуб на пенсионера и инвалида, младежки клуб. Функционират магазини и заведения. На територията на населеното място се намират винозавод, керамична фабрика, хлебозавод, фабрика за преработка на текстилен материал, военно поделение. На разположение на жителите са интернет, кабелна и цифрова телевизия.
Медицинското обслужване е поето от трима общопрактикуващи лекари и един стоматолог, а най-близката болница се намира в град Велико Търново.

Забележителности:

Църквата „Св. Димитър Солунски” е построена през XV век. Тя, както и площадът на селото, са напълно реставрирани.
В село Самоводене / 6 км/ могат да се видят църквата „Света Ирина” и Етнографският музей „Маслянкови и синове“.
На около 14 км се намира един от най-известните манастири в страната - Преображенският манастир. До него може да се достигне както с кола по магистралния път, така и пеш по пътека, тръгваща от Самоводене.
Село Арбанаси, намиращо се на 21 км от селото. С монументалната и неповторима възрожденска архитектура от 16-17 в. на къщите и църквите и природните си дадености Арбанаси е истински рай за туристите.
Старопрестолният град Велико Търново е културен, исторически и туристически център с хилядолетна история.

Източници: selo.bg, Мирела
Снимки: panoramio.com, интернет 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: