ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Самоводене

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Самоводене
1 / 6

Самоводене е село в община Велико Търново, област Велико Търново

Селото е разположено на 10 км северно от Велико Търново и на 10 км западно от град Горна Оряховица, на 13 км югозападно от Долна Оряховица и на около 230 км североизточно от столицата София.

Самоводене се намира в близост до бреговете на река Янтра, в непосредствена близост до магистрален път Велико-Търново-Бяла-Русе.

Населението наброява около 1600 души.

Селото е едно от най-големите в общината. Има много добре развита инфраструктура- функционират училище, целодневна детска градина, читалище, църква, множество магазини, здравна служба с общо практикуващ лекар и стоматолог, ж.п. гара.
Има редовен железопътен и автобусен транспорт до Велико Търново, Горна Оряховица, Русе, както и до съседните села. Пътуват автобусни линии №№10 и 66.
Селското стопанство, изразено в отглеждане на захарно цвекло, зеленчуци, и животновъдството са основните начини на прехрана за населението. В селото има и няколко големи производители на пчелен мед.

Туризъм и забележителности:

В селото няма хотели и семейни къщи за настаняване на гостите на Самоводене. Но областният град Велико Търново предлага прекрасни възможности за почивка и отдих. Поради близостта на река Янтра и река Раковец, Самоводене има условия за развитие на риболовен туризъм.

Туристите могат да посетят следните забележителности:

Самоводенската църква „Света Ирина”, чийто празник се чества всяка година на 5 май.
Етнографският музей „Маслянкови и синове“ в селото, с над 800 експоната, представящи българската възрожденска култура. Музеят работи целогодишно.
В землището на Самоводене е открито селище, датирано от 6000 г.пр.н.е. Тук са намерени уникални керамични съдове и е проучен култов комплекс.
На около 4 км се намира един от най-известните манастири в страната-Преображенският манастир. До него може да се достигне както с кола по магистралния път, така и пеш по пътека, тръгваща от Самоводене.
Село Арбанаси, намиращо се на 12 км южно от селото. С монументалната и неповторима възрожденска архитектура от 16-17 в. на къщите и църквите и природните си дадености Арбанаси е истински рай за туристите.
Старопрестолният град Велико Търново е културен, исторически и туристически център с хилядолетна история.

 

Източници: bg.guide-bulgaria.com, bg.wikipedia.org
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: