ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Севлиево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Габрово - гр. Севлиево
1 / 10

Севлиево е град в община Севлиево, област Габрово.

Местоположение:

Севлиево е град в централна Северна България, разположен на кръстопът между градовете Плевен, Велико Търново и Габрово. Столицата София се намира на 180 км разстояние, на 50 км е В.Търново, на 285 км е морската столица Варна, на 27 км е Габрово. Един от най-известните Български курорти – к.к.Узана е разположен на 45 км от град Севлиево.
В близост до града преминава коридор Е-71, който осигурява отличните транспортни връзки на града.

Икономика:

Община Севлиево е сред най-развитите общини в България. В града се намират няколко от водещите металообработващи предприятия, фирми, които работят в областта на дървопреработването, както и  такива от хранително-вкусовата промишленост. Значителна част от произведеното в севлиевските предприятия намира пазар извън страната.

Туризъм и забележителности:

Севлиево предоставя отлични възможности за туризъм: в града има множество забележителности, които привличат туристи целогодишно. На 3 км западно е разположен язовир "Александър Стамболийски" , който със своята дължина от 18 км предоставя всички възможности за ветроходство, гребни и водомоторни спортове, риболов, плаж.
Севлиево е домакин, както на национални, така и на международни фестивали и празници, като Международен бенд фестивал и традиционния Фестивал на приказката.
Всяка година в града се провежда и турнир по свободна борба в памет на Дан Колов.

Туристически забележителности в града са:

  • Средновековен град"Хоталич" , намиращ се на хълма (Крушевски баир) от северната страна на града. Открит е случайно през 70-те години на миналия век. След разкопки на археолози са открити няколко средновековни града един върху друг. Открити са също и няколко църкви от различни епохи, които са разположени в двата края на средновековния град.
  • Исторически музей Хаджистояновото училище е построен в периода 1844-1845 г. със средствата на родолюбеца Хаджи Стоян Николов. Бил е първото светско училище в Севлиево, както и едно от първите десет училища построени в България преди освобождението.
  • Етнографски комплекс Дандолови къщи: комплексът се намира в почти идеалния център на града. Състои се от три къщи с общ двор, като всяка от тях има вход към двора и изход към улицата. След реставрация през 1973 г. комплексът е превърнат в музей на севлиевското етнографско наследство. Комплексът е чест домакин на изложби и други светски събития.
  • Часовниковата кула в Севлиево е построена през 1777 година. Тя е един от паметниците на културата на града, който не може да бъде забравен щом веднъж си го видял. В продължение на години след нейното построяване кулата неведнъж е била поправяна и реставрирана, но нейното излъчване си остава.
  • Мотополигон Севлиево се намира на 8 км от града и за изминалите 10 години се превърна в международна арена за провеждане на мотоциклетни състезания от най-високо ниво.

Транспорт:

Градът има отлични транспортни връзки с важни търговски и културни центрове като Велико Търново, Габрово и Плевен.
В Севлиево има автогара, от където пристигат и заминават автобуси за цялата страна.

Текст: севлиево.realestatelines.com и  sevlievopresent.bizhat.com
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: