ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Трявна

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Габрово - гр. Трявна

Град Трявна е административен център на община Трявна, разположена в област Габрово.

Отстои на 19 км източно от Габрово, на 42 км североизточно от Велико Търново, на 180 км югоизточно от Бургас, на 150 км южно от Русе и на 250 км североизточно от София.

Градът се намира в полите на Стара планина, на 440 м надморска височина. През Трявна преминава Дряновската река.

Климатът се характеризира със студена зима със средна януарска температура -1.5˚С и сравнително топло лято със средна юлска температура 21˚С.

Населението наброява около 10 000 души.

Инфраструктура:

Трявна е отлично уреден град с развита транспортна мрежа и добри комуникации. Разполага с множество магазини, кафенета, ресторанти, хотели, къщи за гости, банкови офиси и др.

Тук функционират целодневна детска градина и обединено детско заведение, основно и средно училища, както и Гимназия по приложни изкуства.

В Трявна има автогара и ж.п. гара с редовен транспорт до цялата страна.

История:

Градът има богата история. Той е формиран като селище през XVIIIв., но следи за неговото съществуване са датирани от времето на траките. Трявна е икономически и културно-просветен център по време на Възрождението, където се развиват занаятчийството, строителството, резбарството и зографството. Тук е създадена и най-старата художествена школа в България.
В града са родени и едни от най-видните българи като Ангел Кънчев, Петко и Пенчо Славейкови и др.

 

Туризъм и забележителности:

Трявна е един от най-красивите български градове, запазил невероятната архитектура на XVIII и XIX в. Тук се предлагат отлични възможности за настаняване и почивка.
Част от паметниците, които гостите могат да посетят са:

  • Площад "Капитан Дядо Никола" - единственият по рода си възрожденски площад в България, съхранил почти изцяло автентичния си вид.
  • Попангеловата къща - най-старият архитектурен паметник на културата, запазен в града
  • Часовниковата кула е построена през 1814 г. с работещ и днес оригинален часовников механизъм, обявена за Паметник на културата с национално значение.
  • Качаунската махала - част от архитектурния исторически резерват – Трявна, обявен през 1979г.
  • Църква "Св. Георги"- построена през 1848-50 г. от Уста Димитър Сергьов. Църквата е прекрасен образец на типичната за края архитектура, иконопиство, резбарство.
  • Църква "Св. Архангел Михаил" - паметник с национално значение. Тя е била обновена, разширена и украсена през 1819-21г. Иконостасът и иконите са образци на тревненската художествена школа.
  • Улица "Петко Рачов Славейков" - Архитектурен и исторически резерват от 1979 г. Там с е намират едни от най-известните възрожденски къщи - Даскаловата, Славейковата, Калинчевата.
  • Музеят на азиатското и африканското изкуство - тук са изложени уникални произведения от Тибет, Непал, Китай и други държави.

Всяка година на 26-и и 27-и май се провеждат „Славейковите дни”, през които се организират множество културни събития.

Източници: tryavna.bg, obtryavna.org, bg.wikipedia.org
Снимки: bg.wikipedia.org, panoramio.com, Internet

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: