ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Угърчин

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ловеч - гр. Угърчин
1 / 3

Угърчин е град в Северна България, административен център на община Угърчин, Област Ловеч.

Отстои на 33 км западно от гр. Ловеч и 28 км източно от гр. Луковит, на 54 км югозападно от гр. Плевен, на 107 км западно от гр. Велико Търново, на 130 км североизточно от гр. София.

Населението наброява около 2800 души.

Намира се в северните части на Предбалкана по течението на р. Каменица и многобройните й малки притоци. Разположен е в котловина, обградена с невисоки хълмове: от юг Иван дял, от изток - Високата могила (Чукара), от север - Бели камък, Средно бърдо и Забити камък и от запад - Голи рът и Чуката.
Надморската височина е 330 м.
Угърчин попада в област с умереноконтиненталния климат, характерен с горещо лято и студена зима. Благодарение на обграждащите котловината хълмове, тя е защитена от североизточните и източните ветрове.

Градът е добре уреден, с поддържана инфраструктура.
Има двама общопрактикуващи лекари, стоматолог, читалище, средно общообразователно училище, обединено детско заведение, спортен комплекс, включващ спортна зала с 830 седящи места и стадион с олимпийски размери.
Редовен автобусен транспорт свързва града с населените места в областта.

Туризъм

На около 20 км в южна посока се намира язовир Сопот, който е четвърти по големина в България, дълъг 7 км и широк 2 км. Там има заведение, където се предлага прясно уловена риба. Има и няколко бунгала близо до водата. Това е едно прекрасно място за риболов, бягство от летните горещини, уинд-сърф за начинаещи или разходка с лодка.
Интерес представляват и екомаршрутите до природен резерват Напоя, до Синия вир и Койнец.
Недалеч са уникалната пещера Съева дупка, Гложенският манастир, Троянският манастир.

Текст: Мирела
Снимка: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: