ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Хотница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Хотница
1 / 9

Хотница е село в Северна България. То се намира в община Велико Търново, Област Велико Търново.

Селото се намира на около 15 км от гр. Велико Търново, на 16 км от гр. Горна Оряховица, на 30 км от гр. Полски Тръмбеш и на 220 км от гр. София.

забележителности

В селото се намира Хотнишкия водопад, който е един от най-големите водопади в България. Мястото е атракция за български и чуждестранни туристи и е прекрасно място за почивка, разходка или излет. Непосредствено до водопада има и ресторант, който предлага традиционна кухня и прекрасна гледка.

Хотнишкият водопад, чието истинско име е Кая Бунар, е с височина 30 метра, обграден от гладки скали, с прораснали сред тях кичести дървета. В лявата му част, където някога също е течала вода, за да захранва вече разрушена мелница, днес са останали няколко каменни тунела, които ще ви изведат на друга чудесна каменна наблюдателница, разкриваща ви водопада под друг ъгъл. От там се забелязват множеството слънчеви поляни и кътчета за отдих, заети от наслаждаващи се на райската атмосфера туристи.

В последно време се наблюдава тенденция английски граждани да се заселват в селото, като може би броят им в момента надвишава този на местните жители.

Има и екопътека, в близост до водопада, която позволява на туристите да се насладят на водопада отблизо.

Само на около 20 км се намира и каньонът на село Емен, който е обявен за природна забележителност. Еменската екопътека минава от двете страни на каньона като води до друго живописно място - водопадът "Момин скок". Там се намира и Еменската пещера, която е дълга 3113 м.

В землището на с. Хотница са открити над 70 селища, обитавани в различни перооди - още от ранният палеолит до късното средновековие.

инфраструктура

В селото има читалище - "Светлина", кметство, супермаркет и заведение.

Транспортните връзки са добри, заради близостта на селото до гр. Велико Търново.

Намира се на 5 км от главните пътни артерии Е-772 (София - Варна) и Е-85 (Румъния - България - Гърция).

Хотница се намира само на 6 км от най-село в общината - Самоводене. Там функционират училище, целодневна детска градина, читалище, църква, множество магазини, здравна служба с общо практикуващ лекар и стоматолог, ж.п. гара.

Текст: http://bg.wikipedia.org/
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: