ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Асеновград

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - гр. Асеновград
1 / 13

Асеновград е град в Южна България, Област Пловдив.

Той се намира  и е разположен на 19 км. южно от град Пловдив, 85 км. от Смолян и на около 180 км. от столицата София. Асеновград е втори по големина в областта след Пловдив и е административен център на Община Асеновград. В Асеновград влизат и кварталите Горни Воден и Долни Воден, които до 80-те години са отделни села. Асеновградската община граничи с общините Родопи, Садово, Първомай, Лъки, Куклен, Перущица, Черноочене и Баните. Градът е разположен в дефилето на река Чая (Чепеларската река или Асеница) при нейния изход от Родопите към Тракийската низина. По тази причина Община Асеновград осъществява естествена връзка между Централна България, Централните Родопи и Беломорието. През нейната територия преминава един от най-важните транспортни коридори към Гърция: Пловдив - Смолян - Ксанти. Градът е известен с многото си църкви, манастири и параклиси и често е наричан Малкия Йерусалим. Друго известно прозвище е Градът на булчинските рокли поради големия брой булчински магазини за такъв малък град.

КЛИМАТ

Централното географско разположение на града обуславя неговото значение от древността до наши дни. Поради разположението си Асеновград има изключително благоприятен климат с хладно лято и мека зима. В Асеновград се забелязва природното явление вечерник — лек вятър, който се появява надвечер и спира към десет часа сутринта. Причината за неговото появяване е различното нагряване на въздуха между равнината и планинските местности. Вечерникът е отличен регулатор на винената ферментация и една от причините Асеновград да се профилира като лозарски и винарски център. Вятърът може да достигне до 4-5 км на север по течението на реката.
Най-голямото количество дъждове се наблюдава през май и юни, а най-малко през септември и октомври. Почвата е глинесто-песъчлива и лесна за обработване. Освен Чая, през територията на общината преминава и река Юговска.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

На 30 километра от града се намира скалният феномен Беланташ. Други природни забележителности са резерватът Червената стена в землището на село Бачково, пещерата Топчика, местността Усойката (в землището на село Добростан) и местността Лале баир в землището на града. Лале баир се намира югоизточно от града и е едно от малкото места където се среща балканският ендемит — родопско лале. Усойката, която има площ два хектара, е обявена за природна забележителност през 1977 г. Природни забележителности има и по туристическия маршрут тръгвайки от парка Св. Трифон, през местността "Корудере", преминаващ през през няколко планински заслона и една хижа и достигащ до историческия лагер "Гонда вода" или хижа "Безово" или Добростан. Интересен е панорамния планински път от местността "Параколово", по върха на билото на планината през параклиса Св. Илия до манастира "Св. Петка". Този маршрут се минава за около 2 часа и половина в едната посока. Общо казано околностите на Асеновград са лесни и достъпни за туристически походи и същевременно предоставят на туристите изключително красиви и живописни природни гледки.

АНТИЧНОСТ


Асеновград е основан през 7 век пр.н.е., под името Стенимахос от 3 000 гръцки колонисти от евбейския град Истиеа. Вероятно градът е основан с цел да пази пътищата на юг и да създаде възможност за контрол на транзитната търговия към поречието на река Марица, там където е днешен Пловдив. В черквата "Богородица - Балъклийка" са открити каменен релеф на Юпитер и четвъртита мраморна колона с надписи. Релефът на Юпитер показва божеството държащо в едната ръка патера, а в другата скиптър. Вдясно от Юпитер е изобразен ореол, а отляво - четириного животно. В Станимака е намерен и друг релеф посветен на Юпитер. На него с надписи на гръцки може да се прочете: "Ефрат, син на Хиацинта, посвещава на Юпитер по внушение на божеството след съновидение". Интерес предизвикват и двете каменни плочи посветени на върховния еврейски бог Яхве. Едната от тях, намерена на Баделема, е счупена. Другата плоча е открита при Метоха и съдържа следното посвещение: "На върховния бог Яхве". От Асеновград произхожда и мраморна плоча с размер 40/30 см с изображение на неизвестна богиня изправена до олтар. В едната си ръка тя държи патера, а в другата скиптър. Върху плочата има и изобразен втори олтар, до който е застанало друго неидентифицирано божество.

СРЕДНОВЕКОВИЕ


Средновековното име на Асеновград - Станимака (Станимахос) е споменато за пръв път в Устава на Бачковския манастир, който е написан от неговия създател - грузинеца Григорий Бакуриани. В същия документ са споменати и средновековните наименования на някои местности и забележителности около и в града: Янова - местността, в която е изграден манастирът; Аврова - село Яврово; Добролонг - село Добралък ; Лалково - село Лилково ; крепостта Петричос - Асенова крепост. От документа става ясно и наличието по това време на черквите "Горен Свети Георги" и "Долен Свети Георги", които са се намирали в близост до сегашната метошка черква носеща името на същия светия.
Около разположената на 2 км. южно от града Асенова крепост са открити археологически находки от Средновековието - керамика, монети, домашни потреби, сечива и оръжия. Цели керамични съдове не са намерени, а само отделни фрагменти. Някои от късовете са украсени с геометрични, растителни или животински мотиви, характерни за Втората българска държава. Най-ценните открити монети са от римските императори Констанций I Хлор и Диоклециан.
АСЕНОВАТА КРЕПОСТ

Асеновата крепост е крепост, която се намира в планината Родопи и е свързана с Асеновград с двукилометрово шосе. Самата крепост е съществувала още по времето на траките, а през средновековието нейната позиция става стратегическа. Крепостта е наречена на цар Иван Асен ІІ. Църквата "Света Богородица Петричка" е единствената изцяло запазена сграда. През 1991 г. след завършването на цялостната реставрация на черквата тя започва да функционира като православен храм. Първите писмени сведения за крепостта са от 11 век и са получени от устава на тоговапостроения Бачковски манастир. От тези сведения се вижда, че Асеновата крепост е притежавала собствена армия и администрация. Крепостта е превзета от кръстоносците по времето на Четвъртия кръстоносен поход. Крепостта е разширена и укрепена по време на управлението на цар Иван Асен ІІ. През този период е построена и църквата "Света Богородица Петричка". При падането на България под османска власт крепостта е разрушена. Твърдината е сред Стоте национални туристически обекта, отворена е целогодишно за посещения, има печат. Ежедневно десетки асеновградчани и туристи правят преход до скалата.

РЕЛИГИИ


Асеновград е със смесено население - българско, турско, гръцко и ромско.
Като цяло, градът е силно свързан с християнската религия. В околностите на града има около 40 християнски храма - църкви, манастири, параклиси. Някои от най-известните и красиви християнски храмове са: Църквата "Света Богородица", Църквата "Свети Архангели", Манастирът "Света Петка", Манастирът "Свети Свети Кирик и Юлита", "Света Богородица Благовещение - Рибната", "Успение Богородично", "Свети Иван Рилски", "Свети Атанасий Александрийски", "Свети Никола Мирликийски", "Свети Георги" в квартал Амбелино, "Свети Георги" в квартал Метоха, "Света Марина", Параклис "Света Богородица Малката", Параклис "Свети Константин и Елена", Параклис "Свети Яни", Параклис "Света Варвара" и други. Около 20% от населението е турско и изповядва исляма. В града има една джамия, в близост до пазара. В близост до стадион "Шипка" се намира адвентистката църква. Междуетническите отношения са модел за подражание.

ИКОНОМИКА


Асеновград е известен и в чужбина със своята запазена винарска традиция и по-точно със станимашката малага и асеновградския мавруд. Маврудът е традиционен български винен сорт червено грозде, един от най-старите и считан за един от най-ценните и висококачествени местни сортове. Виното асеновградски (станимашки) мавруд се характеризира с рубинено червен цвят и мек вкус. Гроздето за него се бере през втората половина на октомври. Виното отлежава в съдове от инокс. Има плътно тяло и е добро за отлежаване.
Горският фонд на община Асеновград e 289 540 декара, от тях 145 510 декара се ползват за производствени цели. Добре е развита дървопреработващата промишленост
През втората половина на 20 век около града са построени няколко големи промишлени предприятия: комбинат за цветни метали, завод за полимерни опаковки, завод за преработка на отпадъчна пластмаса, завод за калциев карбид, негасена вар, калциев карбонат преципитат, опаковани фино очистена гасена вар и варови разтвори. По пътят за Козаново има завод за производство на захарни изделия. Асеновград е прочут и с поизводството на консервни кутии и детски храни и пюрета. Друго известно прозвище е Градът на булчинските рокли поради големия брой булчински магазини за такъв малък град.

културни и природни забележителности

Градът е важно средище за религиозен и културен туризъм. Особено атрактивни са туристическите маршрути до манастирите "Света Петка", "Свети Кирик" и Араповския манастир. Около града има общо 5 манастира, 15 църкви и 58 параклиса, исторически, етнографски, палеонтологичен и винарски музей.
Особено важно за туристическото и урбанизационно развитие на град Асеновград има югоизточния му район, който включва местността "Параколово", местностите около язовир "40-те извора" (там е изграден и първия туристически обект "Тракийския хан".
Центъра на град Асеновград се обновява постоянно и в кратко време, ще бъде завършен в окончателния му вид.

Снимка /Ненко Лазаров/ www.ImagesFromBulgaria.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: