ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Белащица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - с. Белащица
1 / 11

Белащица е село в Южна България. То се намира в община Родопи, Област Пловдив.

местоположение

Намира се на 10 км от областния гр. Пловдив, на 18 км от Асеновград, на 44 км от Пазарджик и на 153 км от София.

описание

Белащица се намира в централната част на страната непосредствено до гр. Пловдив (втория по големина град в България) по пътя за парк “Родопи” (х. “Здравец”). Селцето е разположено в Тракийската долина в полите на Родопите, като осигурява отпускащата атмосфера от свежия въздух и красивата природа съчетани с удобствата на близкия град.

Характерен за района е и мекия климат, през лятото температурите са с 7-8 градуса по-ниски от тези в града. Този район се развива изключително добре в последните години и представлява все по-голям интерес, не само за частни домове и къщи, но и към чужди инвеститори в недвижимо имущество. 

Със своята спокойна обстановка, Белащица вече е популярна като благоприятна резиденция на Пловдив, където са и домовете на едни от най-заможните и влиятелни личности на града. Предлага превъзходни възможности за инвестиции благодарение на подходящото си разположение, само на 10 минути от летище Пловдив, с панорамна гледка към светлинните на града и връзка с автомагистралата от първокласна пътна мрежа. Белащица вече е в полезрението на някои инвестиционни компании установяващи се в Пловдив и района, търсещи изключителен и стилен начин на живот.

Белащица е сред най-атрактивните села в района, доказва го големият интерес към закупуване на имоти и строеж на къщи и вилни селища. На 8 км след Белащица в посока хижа "Здравец" е село Гълъбово,а на 50 метра в посока Пловдив е Брани поле. На 3 км западно е село Марково (има черен път), а на 2 км източно е Брестник. В проект на община Родопи се предвижда свързване на трите села чрез асфалтов път.

История

Византийския военоначалник Никифор Скифи се обърнал към императора Василий ІІ да му даде 15 000 от войниците на цар Самуил, пленени при Беласица планина. Той се съгласил и войниците били изпратени в селото. Именно те го основали и го нарекли Беласица, а по-късно получило и името Белащица.

Културни и природни забележителностиМанастирът "Св. Георги Победоносец"
се намира до самото село Белащица, където до Тракийската низина започват да се издигат Родопите.

Изграден е от византийския военоначалник Никифор Скифи, който го съградил и посветил на Св. Георги Победоносец.

Той имал голям дворец-крепост (съществувала до 1650 г.) на юг от селото (сега се нарича Белащица).

През 19 и 20 в. религиозни българи и гърци дострояват и облагородяват сградите, двора и църквата на манастира.

Той е обявен за паметник на културата и представлява комплекс от черква, параклис и жилищни и стопански сгради.

На 6 май (Гергьовден) е празникът на Белащинския манастир "Св. Георги". Около него се организира събор. Празникът на селото е на 24 май в местността "Чинарите".

инфраструктура

В центъра на Белащица се намира новата сграда на кметството, в която са и здравната служба и пощата. До нея се намира сградата на читалище "Просвета" и библиотеката, а срещу тях е ОУ "Пенчо Славейков". В селото има действаща детска градина с детска ясла. Селото разполага също така и с детска млечна кухня.

Селото се намира на 5 км от Европейският път Е-80 (за Турция) и само на 3 км от Пловдив, което улеснява комуникациите с областния град Пловдив.

 

Източник: http://bg.wikipedia.org/wiki/Белащица 
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: