ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Брестник

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - с. Брестник
1 / 11

Брестник е село, разположено в Южна България, в община Родопи, Област Пловдив.

Намира се на 8 км южно от гр. Пловдив – в началото на родопския рид "Чернатица", известен още като "Родопската яка", на 10 км от летище Пловдив, на 15 км от гр. Асеновград, на 21 км от с. Бачково. Землището на селото граничи със землищата на град Куклен и селата Брани поле, Белащица, както и с Асеновградско шосе, свързващо Пловдив и Асеновград.

Населението наброява около 1700 души.

Надморска височина – 290 м. Разположено е на склон, поради което се характеризира със силна денивелация между северния и южния си край. От селото се открива прекрасна гледка към пловдивския ж.к. Тракия.

Районът е традиционн лозарски и винопроизводителен.

В селото има основно училище „Васил Левски”, читалище „Саморазвитие”, обединено детско заведение „Надежда” и футболен клуб „Брестник”, основан през 1948г. Редовен автобусен транспорт до гр. Пловдив.
Брестник е сред най-атрактивните села в района, доказва го големият интерес към закупуване на имоти и строеж на къщи и вилни селища.

 

Туризъм

Поради красивия си природен потенциал с. Брестник е предпочитано за селски туризъм, което обуславя наличието на няколко хотела и механи. Известно е със своите фолклорни и културни празници. В непосредствена близост до него се намират манастирите „Св. Георги” и „Св.Козма и Дамян”, а на половин час път с автомобил е разположен вторият по големина манастир в България – Бачковският манастир, както и манастирите „Св.Кирик и Юлита”, „Св.Петка Мулдавска”, Араповски манастир „Св.Неделя.

Източници: http://bg.wikipedia.org/, http://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: google.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: