ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Ковачевица - мястото на спрялото време

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Ковачевица

Ковачевица е село в община Гърмен, Област Благоевград.

местоположение

Разположено е в най-югозападната част на Родопите, на 25 км североизточно от Гоце Делчев, на 60 км от Банско и на 115 км от Благоевград.

Първото килийно училище е създадено през 1820г., първата църква – Свети Николай - през 1847, по този начин превръщайки Ковачевица в културен център на целия регион. Първото светско училище в селото е открито през 1854 г. в къщата на младия учител Никола Банев-Ковачевски. Двуетажната сграда на новото училище е построена през 1888 г. с дарение от учителя Йордже Димитров Джорджев в памет на загиналите три от четирите му деца в пламъците на опожарената му от турци къща. Затова и до днес то носи името народно училище "Йорже Димитров".

Селото е разположено е на 1500м. надморска височина. Наблизо тече река Канина, известна с дълбоките си вирове, изобилието на пъстърва и великолепните си водопади. Очарователните тесни калдъръмени улички и непреходната красота на големите къщи с техните бели фасади и сгушени една в друга стрехи - чудесен пример за Българския архитектурен стил през вековете.
В селото има около 110 старинни възрожденски къщи, някои от които са превърнати в малки хотелчета, предлагащи специалитети от Родопската кухня. Днес селището е запазило своя уникален и неповторим характер, като през 1977 е обявено за архитектурен резерват .

забележителности

Църквата "Свети Никола"

Изградена през 1847 г. - църквата  е уникален паметник на културата. Тя е строена от прочутите ковачевски дюлгери с доброволния труд на цялото население. Трикорабната безкуполна базилика "Св. Никола", една от петте най-големи базилики в България, е изградена по традиционната за Ковачевица строителна технология и материали, солидни каменни зидове и покрив, застлан с каменни плочи тикли.

АРХИТЕКТУРАТА НА КОВАЧЕВИЦА

Ковачевица е друг свят, много различен от това което ни заобикаля. Тя е райско кътче, сътворено от природата и оформено от трудолюбивата ръка на ковачевските майстори. Характерният архитектурен стил следван през вековете остава непроменен и досега. Единствените използвани строителни материали са камък и дърво. В Ковачевица има изобилие от природни дарове, събрани на едно място - живописни каньони, река, гъсти гори с невероятна прохлада и високи върхове с чудни гледки.

КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ И ТУРИСТИЧЕСКИ МАРШРУТИ

  • Културно-исторически маршрут “Ярката и самобитна архитектура на село Ковачевица”
  • Културно-исторически маршрут “Етноси и архитектурно-историческо наследство на Югозападни Родопи – селищата Ковачевица, Лещен, Долен и Рибново”. Село Лещен е селище с обновени възрожденски къщи, но със запазен автентичен вид. Село Долен е в сатовченската селищна система. Сгушено е в китната долина на едноименната река, в южните склонове на рида Аклиса. Накацалите една върху друга къщи стоплят погледа с простата си красота. Село Рибново очарова със съхраненатa самобитност, традициите, многоцветната женска народна носия и житейската мъдрост на неговите жители. Вековните борови гори и просторните високопланински плата с пъстри ливади и ниви с картофи и тютюн, изворите с ледена планинска вода и безбрежието на oткриващите се родопски върхове създават суровия чар на селото.
  • Туристически маршрут “Село Ковачевица – параклис “Свети Георги”. Параклисът “Свети Георги” е на разстояние 3 км източно в най-високата част на селото. Построен е през 1898 г. и е един от най-големите паметници на културата в района.
  • Туристически маршрут “Село Ковачевица – Синия вир”. Синият вир се намира на 1 час път пеша, западно от с. Ковачевица в долината на река Канина (Кървава река). Падащата с грохот вода е образувала огромни котли със синьо-зелен цвят. Водопадът е цяла каскада в коритото на реката, която в тази част е създала величествен пролом.
  • Туристически маршрут “Село Ковачевица – Кози камък”. Кози камък се намира в землището на с. Ковачевица над горско стопанство “Беслет” и носи името си от скалата Кози камък. От нея се открива причудлива гледка към Каялийските скали, а в далечината на запад – към стръмните склонове на Пирин планина.
  • Туристически маршрут “Село Ковачевица – връх Беслет” “Беслет” е едно от най-старите и големи горски стопанства в Дъбраш. Край него минава шосе за Велинград и с. Сърница, а през местността Сухия чарк – за с. Ковачевица. Връх Беслет (1983 м) представлява широка 80 м и дълга около 300 м плоска гърбица с посока югозапад-североизток. Преданието разказва, че името му идва от от някогашните безбрежни иглолистни гори, в които попадне ли човек, се загубва без “следа”.

инфраструктура

Всички пътища са асфалтирани, главно четвъртокласни.

Транспортното обслужване се извършва от 4 малки частни фирми. Автобусите, микробусите и такситата на територията на общината задоволяват нуждите на населението от транспортни услуги.

 

Източник:  http://kovachevica.com/    http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: