ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Куклен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - гр. Куклен
1 / 13

Куклен е град в Южна България, административен център на община Куклен, Област Пловдив.

От 23 май 2006 г. (с решение на МС от 13 май с. г.) село Куклен е обявено за град. Населението му наброява около 6000 души.
Разположен е в северното подножие на Западните Родопи.  Отстои на 13 км  южно от гр. Пловдив, на 12 км от гр. Асеновград, на 19 км от с. Бачково.

Красивата природа и мекият климат в местността предлагат отлични възможности за отдих и почивка, далеч от шума и напрежението на големия град.

ИКОНОМИКА


В гр. Куклен са регистрирани и функционират около 150 фирми, принадлежащи към малкия и микро бизнес. Преобладават фирмите от шивашкият бранш, тези за услуги и от хранително-вкусовия сектор.

В землището на гр. Куклен, на път ІІ-86, между градовете Пловдив и Асеновград осъществяват своята дейност две от водещите фирми на областния промишлен комплекс - КЦМ 2000 АД и Завод за производство на препарати за растителна защита "Агрия" АД.

От ляво на път ІІ-86, североизточно от площадката на КЦМ 2000 АД, на площ от около 1200 дка е регистрирана и предстои да се усвоява Промишлено-търговска зона Куклен. Очаква се с нейното пълно застрояване да бъдат разкрити 6 - 7 хил. работни места.

В областта на селското стопанство единствен колективен представител се явява Земеделска кооперация "Родопи" с 4300 дка обработваема земя. Застъпени са главно производство на житни култури, слънчоглед и трайни насаждения. Голямата си популярност и авторитет кооперацията дължи на овощния посадъчен материал, който произвежда върху площ от 200 дка.

Инфраструктура

Селището е водоснабдено, електроснабдено, изгражда се канализация.

Транспортната инфраструктура на общината е представена основно с пътната инфраструктура. Присъствието на ЖП-мрежа е символично, представена единствено от изградената ЖП връзка гр.Пловдив – индустриалната зона около КЦМ ЕАД . Макар и по този къс участък да не се извършват пътнически превози, неговото стопанско значение е огромно за транспортното обслужване на наличните производствени мощности. Този факт прави свободните площи в тази зона далеч по атрактивни за инвеститорите.
Предимство е близостта до път ІІ-86-Пловдив - Асеновград - Смолян - Рудозем - Ксанти, което прави Бяло море и пристанище Порто-Лагос много по-близко от пристанище Бургас и Черно море. В непосредствена близост е разположено и летището в Крумово, което в близко бъдеще ще заработи с целия си капацитет.
Редовен автобусен транспорт свързва града с областния център Пловдив.

В гр. Куклен има две училища- ЕСПУ "Отец Паисий", в което се обучават ученици до 8-и клас и Професионална гимназия по селското стопанство.

Здравното обслужване на населението се извършва от 3 бр. лекарски практики,  общинската поликлиника. Стоматологичното обслужване се извършва от петима стоматолози.

Туризъм

Градът е известен с манастира „Св. св. Козма и Дамян“. Кукленският манастир e български православен манастир, разположен в непосредствена близост, на 4 км извън град Куклен. Построен е до извор с лековита вода. Лечебните свойства на тази вода са били известни още от времето на древните траки. Народното име на манастира е "Св. Врач". Посветен е на народните лечители Козма и Дамян. В манастира се пази като ценна реликва ръката на св. Козма. Към манастира има малка църква, за която се счита, че е една от най-старите християнски църкви в България.

В околностите има множество хижи и живописни еко пътеки, което допринася за развитието на планински туризъм.

Асеновата крепост е на 13 км югоизточно от селището. Вторият по големина манастир в България – Бачковски манастир е разположен на около 19 км югоизточно от града по пътя за Смолян.


Източник: http://www.rodopi-bg.org/?q=node/19
Снимки: http://www.bgglobe.net/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: