ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Кулата

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Кулата
1 / 4

Кулата е село в Югозападна България. То е част от община Петрич, Област Благоевград.

Кулата е най-близкото населено място разположено до границата между Република България и Република Гърция, от пътя София-Солун (Европейски път E79). Поради това тук се намира Митница Кулата и Контактен център за полицейско и митническо сътрудничество Кулата-Промахон.

Отстои на 84 км югоизточно от гр. Благоевград, на 16 км източно от гр. Петрич, на 170 км южно от гр. София, на 23 км в същата посока от гр. Сандански, на 57 км югозападно от гр. Гоце Делчев и на 120 км североизточно от гр. Солун (Гърция).

Населението наброява приблизително 870 души.

Селото се разполага в Санданско-Петричката котловина на левия бряг на река Струма, на надморска височина от 105 м. Попада в преходно-средиземноморската климатична зона и се характеризира с горещо, сухо лято и мека зима.

Кулата е добре устроено селище - електрифицирано, водоснабдено, телефонизирано, с мобилна и интернет мрежа. Тук има кметство, основно училище, детска градина, читалище, здравно обслужване, църква и магазини. В района на селото и граничния пункт има различни търговски обекти, заведения и места за настаняване.

През Кулата преминава най-краткият път от столицата за съседна Гърция - първокласният международен път Е79 и ж.п. линията (Калафат-Видин-София-Кулата-Солун-Атина).

Благоприятни са климатичните условия за отглеждането на земеделски култури, тютюн и лозови масиви. В района добре развити са шивашката промишленост, дървопреработването, производството на мебели и други.

Забележителности и туризъм

Местна забележителност в селото е църквата "Св. Атанасий", в която се пазят част от мощите на Св. Пантелеймон.

Река Струма е много подходяща за отмора и спортен риболов. Тук могат да се уловят черна мряна, скобар, костур, струмски гулеш, шаран, сом и раци.

В района може да се посети местността "Рупите" (24 км), която е известна със своите минерални извори и с това, че там е живяла известната българска пророчица Баба Ванга.

Само на 7 км от Кулата се намира балнеолечебният курорт Марикостиново. В района на селището има лековити горещи минерални извори, покрай които са се образували кални бани, подходящи за лекуване на костни заболявания.

Източници: www.wikipedia.org  http://www.petrich.bg/ 
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: