ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Град-музей Мелник

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - гр. Мелник
1 / 11

Мелник е най-малкият град в България. Намира се в община Сандански, Област Благоевград.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ, КЛИМАТ И ПРИРОДНИ РЕСУРСИ


Мелник е съчетание от природа, скали, скупчени около къщи върху хълмове, история, култура и вино. Обявен е за културно-исторически резерват и за град-музей. Намира се на 20  км от Сандански, на 100 км от Банско и  на 80 км от Благоевград.

Известният балнеоложки център Сандански е разположен в близост до южните склонове на Пирин, откъдето извират множество минерални извори. Красивите паркове и останките от древните селища, съществували някога на това място, създават една изключително приятна атмосфера в града, чиито лековити минерални води и климат са му донесли световната слава на климатичен курорт, в който успешно се лекува бронхиална астма.

Мелник е разположен в югозападната част на Пирин. През 17-18 век производството на тютюн и силното мелнишко вино превръща града в процъфтяващо търговско средище.

АРХИТЕКТУРА


Кордопуловата, Пашовата и Цинцаровата къща са впечатляващи образци на местната архитектура. Църквата "Св. Никола чудодеец" (1756) е най-значителна сред петте възрожденски църкви в града. Градът е известен със земните пирамиди, които представляват приказни природни скулптори с най-различни форми и очертания, наподобяващи купи сено, египетски пирамиди, готически хълмове, минарета, древни кули и бойници, гигантски обелиски и пирамиди, извишени шила, поразяващи света по своята прилика исполински гъби.

 

ИСТОРИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

На 6 км североизточно от Мелник се намира Роженския манастир. Той е единственият манастир, възстановен през първите векове на турското владичество, който е оцелял до наши дни. Построен е през 12 или 13 век от владетеля на Мелник деспот Слав.  Роженския манастир дължи славата си преди всичко на възхитителната дърворезба на иконостаса и аналоя.

Интересни обекти за посещение:

- "Славовa крепост"
- Феодален замък на деспот Алексий Слав
- Манастир "Свети Харалампи"
- Болярска къща
- Църква "Св. Н. Чудотворец"
- Кордопулова къща
- Градски исторически музей
- Средновековна крепост
- Манастир "Св. Богородица Спелиотиса"
- Митрополитска църква "Св. Никола"

транспорт

До Мелник има различни туристически маршрути, както и редовни автобуси до Сандански, Благоевград, София и др. Намира се на 50 км от главният път Е-79 (Румъния - България - Гърция).


Полезни линкове:  http://bulgaria.domino.bg/sandanski/12-10.htm  http://www.visit.bg/        http://www.kordopulova-house.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: