ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Минерални бани

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - с. Минерални бани
1 / 5

Минерални бани е село в Южна България. То е административен център на община Минерални бани, област Хасково.

Отстои на 18 км западно от гр. Хасково, на 60 км югоизточно от гр. Пловдив, на 90 км северозападно от гр. Свиленград и ГКПП Свиленград /на границата с Република Гърция/, на 100 км в същата посока е ГКПП Капитан Андреево /на границата с Република Турция/. На 13 км североизточно от курорта минава международен път Е-80, който свързва Западна и Централна Европа с Близкия Изток и Азия.

Населението наброява около 1 250 души.

Курортът е разположен сред озеленена местност в северните склонове на Източните Родопи, на 280 м надморска височина.

Климатът е умерено-континентален със средиземноморско влияние, а областта се характеризира с голям брой слънчеви дни в годината. Отличава се с мека зима, топло лято и продължителна есен. 

В района на Хасковски минерални бани има 15 хидротермални извора, чиято температура варира от 54°С до 56 °С.

Селото е благоустроено, цялостно изградени са електроснабдителната, водоснабдителната и телекомуникационната мрежи, а частично е изградена канализационната мрежа.

Тук има читалище „Заря”, професионална гимназия, здравен пункт, аптека. Специализираната медицинска и болнична помощ за населението на общината се осъществява от здравни заведения в гр. Хасково. Има много заведения, магазини, а в последните години се строят доста нови къщи.

Редовен автобусен и жп транспорт го свързва с областния център, а от там и с цялата страна.

Туризъм

Най-ценният воден ресурс са топлите минерални извори. Общината е Национален балнеолечебен център. Водата на минералните извори е с изключителни качества. Съставът и лечебните свойства са близки до водата в известния чешки балнеолечебен курорт Карлови вари.

Горещата минерална вода е подходяща за СПА процедури и балнеолечение. Успешно се прилага при лечение на опорно-двигателния апарат, остатъчни явления при травми на гръбначния стълб, неврологични, гинекологични, ставни и много други заболявания.

Към традиционните три балнеолечебници, курортна поликлиника и хидротермални питейни източници, през последните години се изградиха нови модерни курортни заведения - санаториуми със собствена балнео-физиолечебна база, почивни домове, пансионати, има и нов модерен летен плаж с хидротермален басейн, както и добре уредени частни квартири. На разположение на посетителите на курорта са и спортно-лечебни и профилактични терени, пътеки за дозирано теренно лечение, условия за отдих в лесо-парковите зони на курорта.

Историческа забележителност е  крепостта “Калето”, която се намира в местността “Св. Дух”. Тя има форма на неправилен многоъгълник. Крепостните стени следват очертанията на терена, дебели са 2м, високи са 3,5м и заграждат около 2 дка пространство. Разкопките проведени през 1966-1970г. разкриват два входа от южната страна и две потерни (малки врати) на западната и източната страни, които през Средновековието са зазидани. Установено е, че крепостта е съществувала от II век до XIV век и е служила за отбрана на селището, възникнало през II век около минералните извори.

Източник: http://www.mineralnibani.net/
Снимки: http://btourism.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: