ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Рудник

Вижте къде се намира на картата Имоти в град Бургас - кв. Рудник

Рудник е село в Югоизточна България. То се намира в община Бургас, Област Бургас. 

В България има още едно село, носещо името „Рудник” – в област Варна.

Отстои на около 9 км северно от Бургас, на около 15 км северозападно от Поморие и на около 20 км югозападно от античния град Несебър.

Населението наброява около 3670 души.

Релефът е равнинен, надморската височина е около 50 м. Климатът е умереноконтинентален, с подчертано черноморско влияние. Характеризира се с мека зима и топло слънчево лято.

Инфраструктурата е добре организирана - селото е напълно електрифицирано и водоснабдено, всички мобилни оператори имат обхват. В селото има начално училище, средно училище, целодневна детска градина, читалище в което е организиран арт клуб, библиотека, здравна служба, стоматологичен кабинет, аптека, православен храм, магазини и редовен автобусен транспорт, маршрутки до близките населени места на всеки час.
Селото има вилна зона, предпочитана от жителите на Бургас и от доста чужденци за отдих през летните месеци.

 

Туризъм и забележителности

Близостта на с. Рудник до морските курорти предлага лесен достъп до плажа и развлеченията, които предлагат курортите по крайбрежито.

В близост до селото се намират няколко микроязовира, подходящи за риболов. Има възможност за класически и алтернативен туризъм - селски, екологичен, планински. Обозначени са екопътеки и велопътеки.

В района е открита находка от сребърни монети- тетрадрахпи от Месамбрия, Византиен и Одесос от втората половина на ІІ-ри век и първата половина на І-ви век пр.н.е.

На юг от селото се намира “Римският мост”, който е имал важно стратегическо значение в миналото – осъществявал е връзката за стокообмен между Анхиало и Несебър и населените места от вътрешността на страната.

Интересен факт за село Рудник е, че там се раждат голям брой близнаци – статистически броят им е най-голям в цялата страна спрямо броят на жителите на населеното място.

Източници и снимки: bg.guide-bulgaria.combg.wikipedia.org, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: