ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Сандански

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - гр. Сандански
1 / 16

Сандански е град в Югозападна България. Той е административен център на община Сандански, област Благоевград.

Отстои на 60 км югоизточно от гр. Благоевград, на 150 км южно от гр. София, на 22 км северозападно от българо-гръцката граница при с. Кулата, на 22 км североизточно от гр. Петрич и на 140 км в същата посока от гр. Солун.

Населението наброява приблизително 29 050 души.

Градът носи името на българския революционер и воевода Яне Сандански.

Намира се в Санданско-Петричката котловина, в подножието на Пирин планина, на надморска височина 270 м. Разположен е амфитеатрално върху крайните югозападни склонове на Пирин, по долното течение на река Санданска Бистрица.

Сандански е известен като най-топлия град в България през всички сезони. Продължителността на слънчевото греене надминава 2 450 часа, създавайки условия за целогодишен туризъм. Зимата тук е мека и топла.

Градът се оформя като български климатолечебен и балнеолечебен курорт в средата на 60-те години. През 80-те придобива статут на български курорт с международно значение, статут който е запазил и до днес.

Инфраструктура

Сандански е с отлично изградена и поддържана инфраструктура.Изградени са водоснабдителна, електропреносна, канализационна и съобщителни мрежи. 
Градът е важен транспортен център по международен път Е-79 (Калафат-Видин-София-Кулата-Солун-Атина). От тук минава и железопътна линия по трасето София-Кулата-Солун.
Здравеопазване - Болничната помощ предимно се извършва в общинската многопрофилна болница за активно лечение. Освен нея има и няколко медицински центъра със специалисти в различни области.
Образование - В града има четири гимназии, четири основни училища и училище за деца с астматични заболявания. Детските градини са пет.
Спорт - На територията на града има стадион, няколко плувни басейна и тенис игрища.

Икономика

В община Сандански добре развити са производството на хранителни продукти, медицински продукти и напитки, както шивашката, обувната, строителната и дървопреработвателната промишленост.
Водещо място в икономиката заема и туризма.

Туризъм

В района на Сандански има 6 минерални извора. Изградена е отлична хотелска инфраструктура, чрез която градът е придобил славата на национален и международен балнеологичен курорт за лекуване на неспецифични и хронични белодробни заболявания, посещаван от туристи от Западна Европа и скандинавските страни.

Сандански се гордее с уникалния си градски парк "Свети Врач". На територия от 344 дка виреят над 200 средиземноморски растителни вида. Интересни са чинаровите дървета, две от които природни забележителности – чинарът в центъра на града (550 годишен с височина 23 м) и чинарът в лятната къпалня (500 годишен с височина 26 м). Паркът дава отлични възможности за отдих и развлечения. Тук са градският стадион, летният театър, откритият басейн, изкуственото езеро с водни колела, лодки и заведение.

На 18 км североизточно, в Пирин е разположен курортът Попина лъкa и 11 метровия Попинолъшки водопад. Курортът е отправна точка за различни туристически маршрути в планината.

Градските забележителности са Архитектурният комплекс с паметника на Спартак; Археологическият музей в центъра на града, който пази експонати от преди 27 века; църквата "Св. Георги", построена през 1861 г.; манастирът "Св. Св. Безсребреници Козма и Дамян"; народното читалище; градската библиотека; както и Художествената галерия.

Всяка година, в началото на септември градът е домакин на Фестивала "Пирин фолк".

В района могат да се посетят и няколко от 100-те национални туристически обекта:
Гр. Мелник (18 км) - Историческият музей, Кордопуловата къща, Роженският манастир;
Гр. Петрич (22 км) - Местността "Рупите" и Самуиловата Крепост.

Източник: sandanskibg.org
Снимки: Мирела, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: