ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Сталево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - с. Сталево
1 / 8

Сталево е село в Южна България. То се намира в община Димитровград, Област Хасково.

Отстои на 15 км източно от Първомай, на 20 км северозападно от Димитровград, на 25 км северозападно от Хасково и на 60 км източно от Пловдив.

Селото е заобиколено от три хълма - най-малкият се казва Ерпеджик, по-големият се казва Чъплак, а най-големият се казва Хасар. Надморската височина е 168 м.

Климатът е преходно-континентален и се характеризира с мека и къса зима, сухо и горещо лято.

Населението е около 450 души.

Селото е благоустроено, изградени са електропреносна, водоснабдителна и съобщителна мрежи, повечето от улиците са асфалтирани.

В Сталево функционират кметство, здравна служба, търговски комплекс, бистро, хранителен магазин, кафене, два магазина, читалище "В. Левски", поща и самостоятелна помпена станция за питейна вода.

Селото разполага с жп спирка по линията Свиленград-Пловдив-София. Има и автобусна линия до съседните села.

Културни и природни забележителности

Църквата "Св. Архангел Михаил" в селото е строена 1897 г. Храмът е един от най-големите в Община Димитровград и има две запазени икони от края на 19 в.

Местността Хасара се състои от два хълма. Населението на селото и околните села ги наричат "Големия Хасар" и "Малкия Хасар". На Големия "Хасар" има тракийско светилище и останки от крепост, също така има параклис "Св. 40 Мъченици".

Кралимарковата стъпка се намира пак на Хасара, на около 50 м от светилището. Представлява голям камък с издълбана дупка и прилича на казан в която има вода. Дори и в най-големите горещини тя не пресъхва и хората, които посетят това място си вземат по малко и напръскват болните си места, защото била лековита. До нея има огромна стъпка на човек - казват, че Крали Марко е стъпил там и затова носи неговото име.

На 20 км югоизточно в село Каснаково може да разгледате Тракийското светилището на нимфите - останки от култови постройки датирани към ІІ век, страноприемница от ІІІ век, амфитеатър от ІV век и архитектурно оформени три извора с басейни разположени върху елипса.

Източник: http://bg.wikipedia.org
Снимките са ни предоставени от потребител на нашия сайт, както и от http://gallery.guide-bulgaria.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: