ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Стралджа

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ямбол - гр. Стралджа
1 / 1

Стралджа е град в Югоизточна България. Той е административен център на община Стралджа, област Ямбол.

местоположение

Град Стралджа отстои на 17 км. североизточно от град Ямбол, на 23 км. западно от град Карнобат, на около 30 км източно от град СливенБургас се намира на 80 км., а София на около 300 км.

Населението е около 6 300 души.

Туризъм

Известни са топлите минералните извори в Стралджа и с. Стефан Караджово, които са подходящи за санаториално лечение. Ловен туризъм се практикува по поречието на Тунджа. Реката предлага възможности за преминаване с лодка по средното течение сред богата растителност и красива природа. При преустройство на селски къщи в малки хотели може да се развие и селски туризъм.

Съчетаването на разходки сред исторически обекти, красива природа и участие в културни прояви може да завърши с дегустация на прочутите ямболски червени вина при винарите в приятна обстановка.

История

Според някои има сведения, че тук е погребан един от най-значимите представители на Българското възраждане - отец Паисий Хилендарски. Днес храмът продължава да отслужва Света литургия, запазени са традициите на православното българско богослужение. На най-значимите християнски празници - Великден и Рождество Христово - се събират много хора за да си спомнят и почетат делото на Христос. Наред с православната църква в града има и евангелска църква и няколко нейни поделения. Тя успешно работи сред обществото както със своята просветителско-духовна, така и със своята обществена дейност.

ТРАДИЦИИ

Градът и общината са богати на културни прояви и фолклорни традиции. И до днешни дни в Стралджа се почита българският обичай, наречен "Куди", който е зимен мъжки обичай, отразяващ отношението на младите момци към трудолюбието. Самият обичай се е състоял в обхождане по домовете на момичетата, което се е правело, за да се покажат украсените момци, здрави и силни, готови за труд и отмъщение към турският поробител.

Записите на коледарските песни представляват ценен архив, който се съхранява в местния радиовъзел.

Кукерския празник е също така типичен за града и се провежда всяка година в началото на пролетта. С интересните си костюми стралджанските кукери са били атракция на редица национални събори, носители на награди от събора в Копривщица и кукерския фестивал в Перник.

Ежегодно се провежда народния събор “Мараш пее”, който има дълга история, а от няколко десетилетия е в националния културен календар на страната. С почти половинвековна история е и стралджанския танцов състав “Въжички”, носител на златни медали разнасял славата на стралджанския фолклор в редица държави.

Градът се слави с един от най-старите православни храмове в страната - "Св. Архангел Михаил". В него са съхранени ценни реликви и литература, датиращи още от времето на османското владичество над България.

инфраструктура

Медицинска помощ и стоматолог може да се потърси в поликлиниката в гр. Стралджа, а специализирана болнична помощ - в болницата в гр. Ямбол.

В града има кметство, читалище "Развитие", две училища СОУ "П. К. Яворов" и ОУЗТО "Кирил и Методий", и две детски градини - ЦДГ "Мати Рубенова" и ЦДГ "Здравец".

Баскетболният отбор на града е национален  първенец през 2002 г.

Транспорт

Намира се само на 5 км от Европейският път Е-85, на 6 км от Е-871 и на 1 км от Е-79. Има редовн автобуси за Ямбол, Сливен, Варна и София.

 

Източник: http://www.straldzha.net/ 
Снимка: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: