ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Хисаря

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - гр. Хисаря
1 / 11

Хиса̀ря е град в Южна България, административен център на Община Хисаря, в Област Пловдив.

Отстои на 44 км северно от гр. Пловдив, на 80 км североизточно от гр. Пазарджик, на 24 км югоизточно от гр. Карлово, на 175 км югоизточно от гр. София.

Природа

Хисаря се намира в централната част на страната, под южните склонове на Средна гора, на 360 м надморска височина. Релефът е оформен от плавния преход от склоновете на Средна гора към Горнотракийската низина.
Климатът е преходно-континентален с топла и мека зима. Снежната покривка се задържа средно 27 дни в годината. Пролетта е ранна и сравнително топла, лятото се характеризира с високи температури /юли и август/, ниска влажност и слаби ветрове. Есента е слънчева, топла и продължителна.

Инфраструктура

Транспорт- С по-важно значение е автобусния транспорт, който покрива на 100% всички населени места на общината. Има  организиран вътрешноградски и таксиметров превоз. Автобусните линии от Общинската, Областната и Републиканската транспортна схема осигуряват връзка на населението от общината с общинския и областния  център, и другите градове от страната. Също така има редовен железопътен транспорт по направление Пловдив - Хисаря.
Здравеопазване - Град Хисаря е куроротно селище - балнеологичен център. Поради това здравната мрежа е представена от лечебни заведения за доболнична и болнична-рехабилитационна дейност.
6 индивидуални практики, “Медицински център-І Хисаря” ЕООД, ВМА – София – Филиал Хисаря, МВР Б-ца –Филиал Хисаря, СБРНК- Филиал Хисаря.
Образование- Мрежата на учебните заведения в община Хисаря включва пет основни, едно средно общообразователно и едно оздравително училище, а системата на предучилищното образование - едно обединено детско заведение и пет целодневни детски градини. За организирането и осмислянето на свободното време на децата и учениците има създадени групи по спорт, музика, танци и други форми на извънучилищна дейност в Общинския център за работа с децата.

Икономика

Благодарение на уникалното съчетание на природни условия и ресурси, лечебни минерални води, запазената чиста околна среда, богатото културно историческо наследство, приоритетно развитие в икономиката на общината е получил  туризма. На територията  на общината  са  обособени две курортни  селища, които са   с  национално и международно  значение  - гр. Хисаря и с. Красново – Красновски минерални бани.
Освен балнеохотелите, които предлагат богата гама от разнообразни процедури с минерална вода, на  територията  на  града са изградени и функционират специализирани болнични бази на различни ведомства и организации с 643 легла.
Тук функционират още предприятие за бутилиране на минерална вода, консервна фабрика и др.

Туризъм

Курорт Хисаря разполага с термално находище от 22 извора, с различна физико-химична характеристика и температура, с доказани лечебни свойства. Качествата на хисарската минерална вода, чистият въздух и благоприятният климат, съчетани с различни видове терапия и работата на висококвалифицирани специалисти, осигуряват резултатното лечение на бъбречно-урологични, жлъчно-чернодробни, ревматични и много други заболявания.
В специализираните заведения се прилага и физиотерапия, ароматотерапия, фитотерапия, класически и източни масажи, калолечение и пр.
В курорта са изградени модерни хотели, балнеолечебници, водопийни павилиони, санаториуми, десетки почивни бази, частни и фирмени вили и др. Има открит минерален басейн и плаж, много паркове и градини.
Освен за балнеолечение, Хисаря предлага отлични условия за конгресен, селски, еко и ловен туризъм.

Най-значимите забележителности в града и околностите:

  • Крепостна стена - най-добре запазената в Европа от епохата на късната античност / IV в./. Днес тя достига височина 11 метра, а най-голямата крепостна порта “Камилите” се извисява на 13 метра.
  • Античен амфитеатър – намира се в парк “ Момина сълза ”. Отлично запазена е полукръглата арена, сцена за представления, битки и игри през античността.
  • Базилики – В района на Хисаря са открити останките на 10 раннохристиянски базилики. Те са показател за значението на града като развит християнски център в Тракия. През IV – VI в. Диоклецианопол е бил важно християнско средище – седалище на епископ.
  • Римски терми – Локализирани са останките на три римски бани. В парк “Момина сълза” се намира голям римски балнеолечебен комплекс, запазен почти до покрив.
  • Римска гробница – разположена е на около 300 м югозападно от крепостната стена в естествения парк “Славеев дол”. Най-голямата и най-интересната от всички, открити до сега в района на Хисаря. Впечатлява с красивата си подова мозайка, наподобяваща на пъстроцветен килим.
  • Императорска резиденция – разположена е също в парк “Момина сълза”. Внушителните останки на представителната сграда се извисяват на 6 м.
  • Летен театър - построен в стила на античните амфитеатри. Намира се в красивия парк “Орфеев дол” и разполага с 1700 места. Открит е през 1960 г. и на сцената му са изнасяли концерти професионални състави и самодейци. Артисти, певци и хумористи са създавали настроение и са носили удоволствие на многобройната публика през годините.
  • Вила “Петрович” е построена от семейство Петрович през 1943 г. Подарена е на Съюза на българските писатели за творчески дом. Тук често са идвали Йордан Йовков, Дора Габе, Анна Каменова, Елисавета Багряна, Радой Ралин, Любен Дилов, и много други известни български творци, написали голяма част от произведенията си в гр. Хисаря . Продължава да приема творци и туристи.
  • Тракийски култов комплекс Старосел /20 км/ - През 2000- та година там археолозите откриват най-голямата тракийска храм-гробница в Югоизточна Европа. Според учените тя датира от края на V век и началото на IV век пр. н. е. и най- вероятно е на тракийския владетел Ситалк- мoгъщ цар на Одриското царство. Некрополът се състои от 8 могили с различни размери.

Източник: http://hisar.cbbbg.com
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: