ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

град Чепеларе

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Смолян - гр. Чепеларе
1 / 8

Чепеларе е град и известен зимен курорт в Област Смолян. Той е и административен център на община Чепеларе.

местоположение

Намира се на 10 км северно от курортния комплекс Пампорово и на около 75 км южно от Пловдив и на на 230 км от столицата София.

Община Чепеларе се намира в Средните Родопи, в горното течение на река Чая. Средна надморска височина 1200 м. Граничи с общините Смолян, Лъки, Девин, Асеновград, Родопи.  Неколковековната му богата история го е утвърдила като административен, стопански и културно-просветен център в Родопите.

 

забележителности

В града функционира единственият в Европа Музей по спелеология, представящ красотите на пещерите и пещерни експонати, запазени от зората на човешката история.

Музей на ските и ски-спорта с голяма музейна сбирка се намира в най-голямото общинско читалище – “Родопска искра”. В него се съхраняват купи, медали, ски и други спортни принадлежности на чепеларски ски-състезатели още от възникването на спортно дружество “Рожен”, което е със 100-годишна история. В музея се съхраняват и различните модели ски, производство на чепеларската фабрика “Пампорово-ски”.

Чепеларе е и интересен етнографски и фолклорен резерват. Там е съхранена уникалната родопска архитектура (Узунската къща и къщата на Стою Шишков), а изкусните майсторки на родопски черги продължават да радват и до днес ценителите на народното творчество.

В Чепеларе има и великолепни православни храмове. Единият е посветен на Св. Атанас и е построен през 1835 г.  Другият е изграден през 1866 г., а две години по-късно до него е издигната и двукатна сграда за училище.

 

Снимки: МИРЕЛА
Използвани източници: http://www.chepelare.com/ ; http://bulgaria.domino.bg/chepelare/ ;

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: