ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Гръцка махала

Вижте къде се намира на картата Имоти в град Варна - кв. Гръцка махала
1 / 9

Гръцката махала (или Гръцки квартал) е най-старата част на съвременна Варна. Преди Освобождението там живеят предимно гърци. В квартала са се намирали и първите дипломатически представителства не само в града, но и в цяла България.
Сградите в квартала са предимно къщи и нискоетажни жилищни сгради. Много от сградите са строени в края на 19 и началото на 20 век и са архитектурни паметници.
Днес кварталът е сред най-скъпите във Варна и в България.
Кварталът граничи с ЖП гарата, Морската градина, Шишковата градинка и булевард Княз Борис I.
Тук са намерени останките на множество римски и гръцки сгради от древността, най-известните от които са термите. Те са най-голямата антична постройка, открита до днес у нас.
В началото на 20 век в квартала са издигнати нови сгради с европейски вид, а за техни основи са използвани останките на древните сгради.
В гръцката махала се намират сградите на Българския морски флот, Адмиралтейството на Военноморския флот на Българската армия, Областна дирекция на полицията - Варна, Музеят на медицината, църквата „Св. Богородица“, известна със своята чудотворна икона, църква "Св. Атанасий", арменската църква, плувен комплекс, Военноморски музей, Аквариум, Планетариум, пощенски клон, банки, офиси на мобилни оператори, магазини, аптеки, заведения и ресторанти, хотели, паркинги, спезиализирани магазини за оборудване и аксесоари за плаване с яхта.

 

Автобусни линии: 20, 309

 

Текст и снимки: Мирела - офис Варна

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: