ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Балван

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Балван
1 / 1

Балван е село в Северна България. То се намира в община Велико Търново, Област Велико Търново.

местоположение

Разположено е в Предбалкана, в близост до река Бохот, на пътя София-Варна, на 17 км. от гр. Велико Търново. През него преминават и второкласни пътища за Дряново и Павликени.

Намира се на 204 км. от гр. София и на 241 км. от гр. Варна.

Надморската височина е около 308 м.

Населението е около 600 жители.

описание

Селото е добре благоустроено, електрифицирано, водоснабдено, мобилните оператори имат покритие. Повечето улици са асфалтирани, има улично осветление, а пътищата се почистват целогодишно. В него има поща, основно училище "Св. Иван Рилски", целодневна детска градина, читалище "Нива 1898", кметство, дом за възрастни хора, дом за деца, магазин и заведение.

През 1944 край селата Крушево и Балван се развиват бойни действия между Габровско-севлиевския партизански отряд и правителствени части. Сражението се нарича в историята Балванска битка и в памет на загиналите в селото е издигнат паметник със същото име.

В близост до Балван само на 5 км е с. Емен с красивият Еменски водопад

На 10 минути път с кола е Велико Търново, град с многовековна история и столица на Второто българско царство. Градът разполага с много културни паметници и архитектурни забележителности, посещавани от туристи, от цял свят, но същевременно е модерен съвременен център с изключителна комуникативност.

 

Източници: http://bg.wikipedia.org, Internet
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: