ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Брестовец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Брестовец
1 / 2

Брестовец е село в Северна България. Намира се в община Плевен, област Плевен.

Отстои на 9 км южно от гр. Плевен и на 173 км североизточно от столицата София.

Намира се в равнинен район, а надморската му височина е 277 м. Климатът е умереноконтинентален и се характеризира с горещо и сухо лято, докато зимата е студена. Многобройни валежи падат през месеците юни и февруари. Характерно за района е, че е един от най-градобитните в Северна България.

Селото е едно от големите в общината и е добре уредено - изградени са водопреносни и електропреносна мрежи. Редовен автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. 

Постоянното население наброява около 1033 души. 

В Брестовец работят кметство, читалище с библиотека, целодневна детска градина, търговски обекти и заведения. За здравето на жителите му се грижат един стоматолог и един общопрактикуващ лекар. Най-близката болница, както и училища са на територията на гр. Плевен. 

 

Туризъм и забележителности

Природни забележителности, които трябва да посетите в района са пещера Капчука (5 км) и паркът Кайлъка, който е защитена местност и разполага голяма алейна мрежа, действащо шосе, много почивни станции, заведения, басейни и предлага възможности за лов. 

Идеално място за екскурзия е каньонът на р. Чернелка (8 км). Има изградена екопътека, а мястото изобилства с редки видове растения, птици и животни, включени в Червената книга на България. 

Заслужава си да се разходите и до Панорама Плевенска епопея в гр. Плевен, където може да разгледате също Музея на виното, Скобелев парк и къщата-музей „Цар Освободител Александър II”. 

Любителите на риболова могат да се възползват от възможностите, които яз. Кайлъка (3 км) предлага за практикуването му. 

Източници: http://bg.wikipedia.org 
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: