ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Брестово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ловеч - с. Брестово
1 / 3

Брестово е село в Северна България. Намира се в община Ловеч, Област Ловеч.

Отстои на 22 км източно от гр. Ловеч, на 30 км северно от гр. Севлиево, на 72 км западно от гр. Велико Търново и на 169 км североизточно столицата – гр. София

Надморската височина на селото е 440 м. Климатът е умереноконтинентален.  Лятото е сравнително горещо, а зимата – студена. Селото е предпазено от студените северни ветрове. Преобладават западни ветрове.

Населението наброява около 207 души. Основен поминък на населението е земеделие. Много добре развито е пчеларството

Достъпът до селото се осъществява по асфалтов път. Селото е електрифицирано и водоснабдено. Има интернет и покритие на мобилните оператори. В селото има редовен автобусен транспорт до гр. Ловеч.

Село Брестово разполага с кметство, читалище, старинна църква, лекарски кабинет, туристически информационен център. Най-близките училища, болници и детски градини се намират в гр. Ловеч. Най-близкият стоматолог се намира в с. Къкрина, което отстои на 5 км западно от с. Брестово.

Съборът на селото се празнува всяка година на 7-ми май.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ:


Околността е богата на дивеч и предлага възможности за лов. Край селото има няколко язовира за спортен риболов. Особеностите на района благоприятстват развитието на селски туризъм. Тук можете да откриете тишина и спокойствие, съчетани с красива природа, както и прекрасни условия за почивка далеч от суматохата на града. 

На 11 км северно от селото се намира Деветашката пещера.

На 32 км североизточно се намират Крушунските водопади.

В гр. Ловеч бихте могли да посетите Покрития мост на Майстор Колю Фичето, кв. Вароша – с над 160 реставрирани стари къщи, Музейната сграда и картинна галерия в кв. “Вароша”.

Източници: bg.wikipedia.org, bg.guide-bulgaria.com, lovechpress.info
Снимки:     panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: