ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бутово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Бутово
1 / 3

Бутово е село в община Павликени, област Велико Търново.

Отстои на 51 км северозападно от Велико Търново и 9 км от град Павликени, на 16 км южно от град Сухиндол и на 8 км в същата посока от село Върбовка, на 10 км северно от град Левски и на около 240 км югозападно от София.

Селото е разположено в Дунавската равнина, на около 130 м надморска височина. През Бутово преминава река Ломя.
Населението наброява около 900 души.

Бутово има добре развита инфраструктура и благоустройство. Напълно електрифицирано и водоснабдено е, има хранителни магазини, ресторант, пощенски клон, бензиностанция и газстанция, читалище и църква. Тук функционира и единствената фабрика за производство на облицовачни и фасадни тухли. 
В селото се намира целодневна детска градина, а най-близко разположените училища са в с. Върбовка и град Павликени.
Бутово разполага с редовен автобусен, както и ж.п. транспорт, който осигурява връзки с цялата страна.  В близост преминават два от важните транспортни коридори в страната- магистралният път София-Велико Търново-Варна е на 30 км южно от селото, а международният път София-Плевен-Русе-Букурещ се намира на 17 км северно. 

В Бутово има и футболен отбор "Бъдеще Бутово".

 

Туризъм и забележителности:

При разкопки в селото са открити гробници и находки от накити, монети и други от времето на траките през IV в. пр.Хр. Днес, намерените предмети могат да бъдат видяни във Великотърновския археологически музей.

Интересен факт е, че в местността Чатала, разположена в близост до Бутово, преди два милиона години е функционирал вулкан. В момента от подножието му извира вода с лековити свойства. 

Ежегодно през първата събота от месец ноември се провежда събор.

Източници: bg.wikipedia.org, pavlikeni.info, paper.standartnews.com
Снимки: panoramio.com, dnesbg.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: