ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Вонеща вода

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Вонеща вода
1 / 6

Вонеща вода е старопланинско село в община и Област Велико Търново.

Местоположение


Намира се на 28 км. от гр. Велико Търново и на 17 км. от гр. Трявна. Разположено е на 500 м. надморска височина в подножието на Стара планина, в планински регион, известен с боровите си гори, красивите природни региони и интересните исторически места.

Туризъм


Климатът в района е умерен, за което спомагат и реките Белица и Райковска, които образуват интересна котловина във формата на подкова, която предпазва селото от студените ветрове. В селото има и минерален извор, който в комбинация с красивата природа, дъбовите и буковите гори, планинските реки и чистият планински въздух създава чудесни предпоставки за почивка и излети. Минералната вода в селото има лечебни свойства и е безценен балнеолечебен ресурс, който спомага за тонизирането и укрепването на организма.

Вонеща вода има богата история, тъй като е родното село на легендарния революционер Филип Тотю, където е и неговата къща-музей.

В курортното селище има изградени много почивни станции и няколко хотела, повечето от които са с открити или закрити басейни. Някои от тях организират екскурзии до Велико Търново, Трявна, Килифаревски манастир, Дряновски манастир, пещерата Бачо Киро.

Инфраструктура


Покрай селото минава шосето от Велико Търново през Прохода на Републиката (Хаинбоаз) до Нова Загора.

 

Текст: МИРЕЛА
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: