ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Вълчи дол

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - гр. Вълчи дол
1 / 11

обща информация


Вълчи дол е град в Североизточна България, част от област Варна. Намира се на 47 км северозападно от гр. Варна, на 11 км северно от гр. Суворово и на 23 км южно от гр. Добрич.
Градът е административен център на община Вълчи дол, която се състои от 21 населени места. Населението наброява около 3560 души. Климатът е умерено-континентален и се характеризира с горещо лято, слънчева есен, студена зима с обилни снеговалежи и прохладна пролет. Релефът е разнообразен - обширни равнини се редуват със зелени хълмове, между които се простират вековни гори и ромолят реки. Старото име на Вълчи дол е било Курт дере.

история


Заради доброто си географско положение – в източната част на Дунавската равнина, на границата между Добруджанското плато и Лудогорието, землището на общината е населено от най-старо праисторическо време. Важно условие са многото извори, реки и гъстите гори, богати на дивеч, които са осигурявали храна на населението. Тук са открити останки от тракийски и славянски селища и от некрополи.
Гр. Вълчи дол води началото си от малко черкезко село, създадено през 60-те години на ХIХ в.

инфраструктура

В града има добре изградена инфраструктура - пътищата са в добро състояние, подаването на вода и електричество е редовно, изградена е канализационна система и пречиствателна станция. Има отлични търговски връзки с областните градове Варна и Добрич и околните села. Магистралата Варна-София отстои на 23 км от града.
Във Вълчи дол има кметство, средно общообразователно училище, детска градина, православен храм, читалище с библиотека, поща, множество магазини и кафенета, поликлиника, аптеки, частни лекарски и стоматологични кабинети, туроператорски фирми, жп-гара и автогара. Налични са всички съвременни комуникации - интернет, кабелна телевизия, покритие на всички мобилни оператори.

туризъм

Тук се намира единствената ски-писта в Североизточна България, с дължина около 250 м., която е много привлекателно място за туристи през зимата. За скиорите има и ски-влек, а така също условия за любителите на сноуборд.
Изградени са две екопътеки в местността „Кошу баир” и екопътека в местността „Клюнка”.
Има възможност за развитие на спортен риболов и ловен туризъм. На 10 април 2009 г. е открит нов Ловен дом в гр. Вълчи дол.

забележителности

  • В читалището на града е представена етнографска сбирка с предмети от бита и народни носии, а на един от площадите е поставена скулптура на вълк - символ на селището.
  • На 9 км от градът се намира язовир Генерал Киселово, който предлага възможности за богат улов - толстолоб, шаран, бял амур и речни раци. До язовирът е изградена и хижа с механа, която предлага отлични условия за почивка сред красива природа, тишина и спокойствие. Мястото е известно с ежегодното състезание по риболов, което се провежда там.


Източник: www.wikipedia.org
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: