ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Върбовка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Върбовка

Върбовка е село в община Павликени, област Велико Търново.

Местоположение


Намира се на 9 км. от гр. Павликени, на 8 км. от гр. Сухиндол и на 45 км. от Велико Търново. Разстоянието до гр. София е 200 км., а до гр. Варна- 270 км.

Туризъм


Селото се намира в привлекателна хълмиста местност в полупланински район. В близост до селото има иглолистна и широколистна гора предоставящи добри условия за лов и туризъм. В местността се срещат елени, сърни, диви свине, зайци, яребици и фазани. Във водоемите (р. Росица, р. Ломя, р. Негованка) са разпространени видовете шаран, каракуда, сом и др., което прави селото чудесно място за риболов.

Зърнопроизводството и лозарството са основните отрасли в района.

В близост до Върбовка се намират и местността „Конски дол”, в която има пещери и карстови извори, както и базалтовата могила „Косматица”. Местността "Пусията" пък има историческо значение, тъй като е свързана с битките на четата на поп Харитон и Бачо Киро.

Къщите в района са предимно двуетажни, тухлени и измазани, с каменни дувари и каменни второстепенни постройки.

Инфраструктура


Селището има добре развита инфраструктура и благоустройство. На територията му има два магазина, църква, читалище, кметство, целодневна детска градина, основно училище, кафе, ресторант с лятна градина и дискотека. Водоснабдяването се осъществява от терасите на р. Росица, р. Ломя, р. Негованка и местните дерета.

Автобусното обслужване обхваща населеното място и осигурява редовни ежедневни връзки с областния и общинския център.

В селото има и общопрактикуващ лекар.

 

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: