ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Генерал Тошево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - гр. Генерал Тошево
1 / 13

Генерал Тошево е малък град в Североизточна България. Той се намира на 24 км от гр. Добрич, в област Добрич и е в близост до границата с Румъния. Градът е административен център на община Генерал Тошево. В състава на общината са включени 41 насeлени места, като по-големите са Кардам, Спасово, Красен, Росица, Василево, Преселенци. До 1942 година името на селището е Касъмкьой или Касъм. Кръстено е на генерал Стефан Тошев. Град е от 1960 година. Населението наброява около 8000 човека.

природни дадености и икономика

Климатът е умерено-континентален и се характеризира със обилни снеговалежи през зимата и много слънчеви дни през лятото. Релефът е равнинен.
Като типично земеделски край, районът притежава добре развито селско стопанство и в по-малка степен промишленост. През последните години е развита хранително-вкусовата промишленост, свързана с преработка на селскостопанска продукция. Изградени се малки и средни предприятия за производство на месни консерви, сирене, олио, колбаси и други. В по-слаба степен са представени машиностроенето, дървообработването и керамичната промишленост.
На 5 км. от гр. Генерал Тошево се намира Институтът по пшеница и слънчоглед, основан през 1951 година. Той е единствен по рода си в България и се специализира като национално изследователско учреждение по селекция на пшеница и слънчоглед и разработване на промишлени технологии за тези култури.
Община Генерал Тошево заема благоприятно положение на газопровода Русия-България. От четири години е приета програма за газификация на обекти с общинско значение и е в ход нейното изпълнение. Започнало е и газифицирането на частни домове. За целта е учредено смесено дружество "Добруджа-газ" ООД с общинско участие.

образование и здравеопазване

В Генерал Тошево има 3 училища /основно училище, средно общообразователно училище и професионална гимназия по земеделие/, ученическо общежитие, общински детски център, 3 детски градини.
На територията на градът функционират Многопрофилна болница за активно лечение “Бялата лястовица”, Спешна медицинска помощ и “Медицински център І”, където работят висококвалифицирани специалисти в различни области на здрaвеопазването.

културни забележителности

  • Исторически музей Генерал Тошево историко-етнографска сбирка, която съдържа копия на археологични находки и автентични етнографски експонати от общината.
  • Бюст-паметник на генерал от пехотата Стефан Тошев - български военен деец и герой от Първата световна война.

 

Източници: http://www.new.toshevo.org/, www.wikipedia.org
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: