ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Благоевград

Имоти в град Благоевград
1 / 14

Благо̀евград (до 1950 г. Го̀рна Джумая̀) е икономически, културен и образователен център на Югозападна България и главен град на едноименните област и община.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ И НАСЕЛЕНИЕ

В момента градът има около 75 000 жители.

Разположен в долината на Струма и през него тече по-малката река Бистрица. Намира се на 360 метра надморска височина в Благоевградската котловина между планините Рила и Влахина и е в непосредствена близост до Пирин планина - на 101 км южно от София, 53 км северозападно от Разлог и на 65 км северно от Сандански. Градът се счита за център на Пиринска Македония.

Благоевград се характеризира с предимно планински и котловинен релеф, като подземните води се подхранват от Бистрица. Благоевград е сред градовете с най-много слънчеви дни в годината.

Климатът е преходно-континентален, дължащо се на въздушните маси, които проникват от юг по долината на река Струма.

АРХИТЕКТУРА


Благоевград е един от градовете, в които новото строителство е най-интензивно. Освен в жилищни сгради, привлекателни там са и инвестициите в нови заведения и други места за забавления, имайки предвид това, че почти през цялата година в градът живеят предимно млади хора.

Икономика

Заради големия брой студенти (отчасти дължащ се на Американския университет в града), кръстопътното си географско положение, природата и редица социални фактори, градът има сравнително добре развиваща се икономика. Открити са много магазини за дрехи, кафенета и ресторанти. Голям брой неквалифицирана работна сила е наета в строителните компании и шивашки цехове.
В момента в града има 6 хипермаркета: МЕТРО, Технополис, Техномаркет Европа, Мосю Бриколаж ,Кауфланд, Търговска верига Европа (ТВ Европа) и БИЛЛА (BILLA). През 2007 г. отвори първият мол, Mall of Blagoevgrad.

ИНДУСТРИЯ


Наличието на 30 минерални извора с температура на водата 55С определя развитието на града като балнеологичен курорт. Но освен туризма, основен отрасъл на местната индустрия е и хранително-вкусовата и преработвателна промишленост.

Mестни фирми се специализират в преработка на животински продукти, плодове, зеленчуци, също така производство на алкохолни продукти. Чужди инвестиции спомагат за развитието на множество фирми за производство на конфекция. Лесният достъп до местни ресурси предоставят на дървопреработвателната и мебелната индустрия перспективи за развитие. Засега в града в този отрасъл има предимно малки фирми. Засилен е интересът от страна на чужди инвеститори. Други развити отрасли са туризъм, фармацевтика, пластмаси, обувна промишленост, хартия и полиграфия.

ОБРАЗОВАНИЕ


В Благоевград се намират Югозападния университет “Неофит Рилски”, първият в Източна Европа “Американски университет”, Медицински институт, Колеж по електроника и микроелектроника. Годишно градът привлича около 10 000 студенти от страната и чужбина.
Има още 6 основни и 5 средно-образователни училища, Природо-математическа гимназия, Езикова гимназия, няколко техникума и частна гимназия.

Здравеопазване

Многопрофилна болница за активно лечение МБАЛ "Пулс" с Медицински център "Пулс", Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания, Център за кожно-венерически заболявания, Център за психично здраве и др.

ИСТОРИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ


Благоевград е известен с красивия си център, направен от мрамор. Природните дадености на града са мекият климат, близостта на планината и многото паркове и градини. Благоевград е богат на културни забележителности. Особен интерес в културно отношение представлява квартал “Вароша” с уникалната си възрожденска архитектура, Исторически музей, църквата “Въведение Богородично” и много други забележителности, които го превръщат в любимо място за туристите и гражданите на града.

Изключителен интерес представляват също така: къщата-музей на Георги Измирлиев-Македончето, художествените галерии “Стоян Сотиров”, “Станислав”, “Пьоти Бижу”. В града има издигнати паметници на Ильо Войвода, Гоце Делчев, Пейо Яворов, Кирил и Методий, на всички загинали във Балканската война (1912 – 1913).

Култура и забавления

 • Драматичен театър „Н. Й. Вапцаров“
 • Общински куклен театър
 • Учебен театър "УСЕТ"
 • Благоевградски младежки театър
 • Камерна опера Благоевград
 • Кино "Синемакс"
 • Музеи и галерии
 • Благоевградски областен исторически музей
 • Спортни зали, тенис кортове, детско-юношеската школа по футбол и т.н.

Забележителности

 • Природен парк „Бачиново“ със заведения, детски площадки, "Аквапарк- Благоевград" и закрит басейн.
 • Парк "Ловен дом"
 • Парк "Скаптопара"
 • Градска градина
 • Зоопарк Благоевград
 • Заева Поляна
 • Ски-писта Бодрост

Транспорт

Благоевград е важен транспортен център. Разположен е на паневропейския транспортен коридор 4, на европейски път E79 и на републиканския път I-1. Има и железопътна линия, която свързва Централна Европа с Гърция. Транспортната инфраструктура на града е много добре развита и позволява лесен и бърз достъп до София. Има редовни автобусни линии до Рилския манастир и много градове в Югозападна България, както и до близките селища. Благоевград е отдалечен е на 31 km път от Република Македония, 83 km от Гърция, 88 km от Сърбия, до гръцкия пристанищен град Солун - 199 km. Благоевград е разпределителен пункт на туристическия поток за близките планини с техните центрове - Банско, Сандански и Добринище.

В процес на изграждане е автомагистрала „Струма“, като строежа на отсечката от Дупница до Благоевград трябва да започна през 2013 година.

Източник и снимки: http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: