ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Град ПЛОВДИВ

Имоти в град Пловдив
1 / 32

Пловдив е вторият по големина град в България. Той е разположен в Горнотракийската низина по двата бряга на р. Марица, върху шест хълма, наречени "тепета". Уникалното му местоположение на този древен кръстопът е допринесло за силното културно и политическо влияние от страна на източните и западните цивилизации върху него, но въпреки това той запазва изключителната си културна идентичност.  Пловдив е живописен град, с много паркове и градини, музеи и археологически паметници.

Пловдив е административен център на Южен централен район, Област Пловдив и на три общини: Пловдив, Марица и Родопи. Градът е важно икономическо, транспортно, културно и образователно средище за цялата страна.

Намира на 160 м надморска  височина, населението му е около 340 000 души, като се нарежда на второ място по големина и брой население след столицата. Отстои на 150 км от София, 19 км от Асеновград, 102 км от Смолян, 90 км от Стара Загора.

Благоприятният мек климат и географското положение спомгат  възходящото развитие на Пловдив през всички исторически епохи.

Транспорт


Оттук минават важни международни пътни артерии, които още в древността са свързвали Изтока с Европа, Балтика със Средиземноморието, Черно море с Адриатика. През града преминават основните пътища, свързващи Източна и Западна България, магистралите Тракия и Марица, както и пътят за Родопите и турската граница.

През града преминават и активен ж.п. и автобусен транспорт. Пловдивският регион има най-гъстата ж.п. мрежа в страната. Ж.п. линии от Пловдив има за София, Бургас, Свиленград, Карлово, Панагюрище, Пещера, Хисаря, Асеновград. Градът разполага с три пътнически ж.п. гари и една специализирана гара за обработка на товари. Пловдив разполага и с международно летище, създадено през 1980 г., обслужващо пътнически и товарни полети.

Магистрала свързва Пловдив със София, а главни пътища има до Пазарджик, Асеновград, Стара Загора, Бургас, Хасково, Кърджали, Карлово, Смолян. Автогарите в града са следните: "Север", "Юг", "Експрес Транспорт", "Родопи".

Икономика


Пловдив е център на редица национални и регионални сдружения на индустриалци и предприемачи - Националната транспортна камара, Българската стопанска камара, Строителната камара, Пловдивската търговско-промишлена палата, Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, регионалната лозаро-винарска камара “Тракия” и др.

Обликът на икономическата инфраструктура на града не би бил пълен без придобилия световна известност Международен панаир, който съществува вече 105 години и е единствен по рода си в страната. Началото на панаирното дело в България е поставено през 1892 година, когато в Пловдив се провежда Първото българско земеделско-промишлено изложение. Международен панаир Пловдив е наследник на Първото изложение и на неговата мисия – да стимулира развитието на националната промишленост.

От 1933 година се провеждат ежегодни есенни издания, а от 1981 година и пролетни. Това са многобраншови изложения, като пролетното е за стоки за широко потребление, а есенното - техническо.

Тук се провеждат и най-значимите търговски форуми в страната, на които българските производители излизат на международния пазар. Панаирите и специализираните изложения очертават параметрите на развитие на българската икономика и интереса на чуждестранния бизнес към страната и региона. Международен панаир ­ Пловдив е член на Съюза на международните панаири (ЮФИ) от 1936 година.

Безспорно е и мястото на Свободната безмитна зона ­ Пловдив сред институциите даващи облика на града. Тя предоставя условия за монтаж, демонтаж или производство както на чужди, така и на смесени фирми, дистрибуция и реекспорт, съхранение, складиране и обработка на стоки и много други. В Пловдив вече е изграден и митнически терминал, специализиран основно за обработка на тежкотоварни камиони и железопътни вагони до 50 тона.

ОБРАЗОВАНИЕ


Училищното образование се осъществява в 74 училища - 9 начални, 26 основни, 24 средни училища и 15 средни професионални. Обособените 5 профилирани гимназии (Гимназия с преподаване на западни езици, Гимназия за чужди езици, Френска гимназия, Математическа гимназия, Гимназия с хуманитарен профил) дават задълбочена езикова, математическа и хуманитарна подготовка.

Трите училища по изкуствата ­ Музикално училище, Художествена гимназия и Средно специално художествено училище за сценични кадри, които подготвят младото поколение творци на града - се радват на особен статут.

Пловдив е и голям университетски център от национално и международно значение с 6 висши учебни заведения, които функционират в града са следните: ПУ “Паисий Хилендарски”, Академия за музикално и танцово изкуство, Медицински институт, Технически университет, Висш селскостопански институт, Висш институт по хранително-вкусова промишленост. В града има и медицински колеж.

Здравеопазване


Пловдив разполага с 5 болници, 16 поликлиники (10 от които стоматологични) и 5 диспансера. На територията на града функционират и около 600 частни лекарски кабинети, над 30 държавни и над 120 частни аптеки. След реконструкция на част от сградата на Втора общинска поликлиника в края на 1997 г. там е открит Мамологичен център, оборудван със съвременна апаратура.

История


Пловдив е един от най-старите градове не само в България, но и в Европа. Той е съвременник на Троя и е по-древен от Рим, Атина и Константинопол. Останки от Античността, Средновековието, Възраждането съжителстват с модерната култура, вплетени в неустоимата красота на този вечен град.

Пловдив е съхранил в себе си изключително ценни паметници на културата: Римски стадион, Театър на Античния Филипопол, великолепни цветни мозайки, Античния форум и крепостните врати, Римския акведукт, разкопки на първите тракийски поселища. Шестте тепета, тесните улички и архитектурните комплекси на Стария Пловдив допринасят за неповторимата атмосфера и сътворяват уникалния му вид.

Забележителни са величественото Сахат тепе и часовниковата кула от 16в., Бунарджика и паметника Альоша, Джендем тепе. За изключителни заслуги в опазването, реставрацията и консервацията на паметниците на културата Старият град е отличен със златен медал на ЮНЕСКО.

Архитектура


Пловдив е приютил едно от най-красивите кътчета от българската история - Старият град, малък Възрожденски остров в центъра на Пловдив. На Трихълмието грее цял живописен квартал с най-ярки представители на българската възрожденска архитектура. Китните къщи, сега са живи музеи, събрали културната история на града.

Забележителностите на града  са наистина много: Джумая Джамия от XIV-XV в., Катедралната църква “Св. Богородица”, построена по времето на Мурат II (1844), Църквата “Св.св. Константин и Елена”, построена през 1832 г., Църкватa “Св.Марина” с изключителен иконостас (1856).

Античният театър се намира до южния вход на крепостта Филипополис. Построен от Марк Аврелий през II в., той е най-добре запазеният амфитеатър по нашите земи. Археологическият комплекс Небет тепе включва останки от тракийско селище. От централната част на Стария град могат да се видят стените на крепостта Филипополис.

Култура


В Пловдив протича активен културен и обществен живот. В града се провеждат международни фестивали и арт-панаири. В Античния театър се представят театрални и оперни постановки, в града има драматичен и куклен театър, както и няколко художествени галерии, опера и др.

Богатото културно-историческо наследство и артистичната атмосфера на Пловдив  са го превърнали в атрактивен и посещаван град от много български и чуждестранни туристи.

Източници: Мирела, интернет
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: