гр. Кавала

Имоти в гр. Кавала
1 / 17

География

Кавала е областен град в Северна Гърция, разположен на три малки залива на брега на Егейско море срещу остров Тасос. Той е най-важното пристанище в Източна Македония и Тракия. От север е заобиколен от Драма, на изток Ксанти, Серес на запад, и заливите Стримонкиос и Кавала на юг.

Префектурата на Кавала включва четири общини: Кавала, Несто, Пангео и Тасос.

Кварталите в Кавала са: Агйа Варвара, Агйос Атанасиос, Агйос Йоанис, Агйос Лукас, Чилиа, Дексамени, Каламица, Център, Наеполис, Панагия, Перифиали, Потамудия, Профитис Илияс, Тимиос Ставрос и Вйронас.

Площта е 112.6 кв. км., а населението – около 63 000 души.

Релефът е предимно равнинен с малки възвишения, със средна надморска височина около 60 м.

Климатът е типично средиземноморски, с мека и дъждовна зима, а лятото е сухо и топло.

Температурата на морската вода през летните месеци достига до 24ºС.

Транспорт

На около 20 минути с кола от центъра на Кавала се намира летище „Мегас Александрос”. Редовни автобусни линии свързват града със Солун, Драма и по-малките населени места.

През Кавала минава и Европейски път Е90, който свързва Солун с границата с Турция. От Солун до Кавала се стига за 2 часа с кола, а до Драма са само 30 минути.

Пристанището в Кавала е второто по значение в Северна Гърция след Солун. От него се стига до о-в Тасос и о-в Санторини.

Икономика

По-голямата част от населението е заето в сектора на услугите. Развит е и добивът на нефт. В промишлената зона на града има предприятия за преработване на мрамор и стъкло. Разширяването на тази зона налага и изграждането на ново пристанище.

Развит е и риболовът.

Образование

Населеното място разполага с богат избор на държавни и частни училища, детски градини, ясли, както и филиал на технически университет.

Здравеопазване

В населеното място има държавна болница, зъболекарски кабинети и аптеки.

Пазар на недвижими имоти и строителство

Град Кавала е построен амфитеатрално, за да може голяма част от жителите да имат красива панорамна гледка към крайбрежието и морето.

Повечето постройки са нискоетажни. Дори в големите градове много рядко могат да бъдат забелязани високи сгради.

Тъй като Кавала е морски курорт, разпространена е покупката на студия, апартаменти и еднофамилни къщи, разположени близо до морето, което дава възможност за приятно прекарване на летните ваканции.

Офертните цени за района варират от 700 €/кв.м. до 2000 €/кв.м. в зависимост от имота, състоянието и местоположението му.

Туризъм

Областта е една от най-организираните в страната. Разполага с необикновени туристически атракции, подходящи както за зимни, така и за летни ваканции. Живописните селища, природните и историческите забележителности, в съчетание с гостоприемството на местните жители, очароват посетителите.

Акведуктът Камарес е колосална конструкция, построена от Сюлейман Великолепни около 1550 г. На негово място е имало дълга стена, която изпълнявала защитна роля. През XV век акведуктът бил разрушен и султанът издигнал нов, известен с името Камарес, чиято функция била да снабдява града с вода. Конструкцията се състои от 60 арки с различни размери, най-голямата от които е висока 52 метра.

Градът разполага с четири добре подържани плажа и три парка подходящи за почивка и разходки. Поради естествената природна красота, богатата история, традиционната архитектура и гостоприемството градът е любима дестинация както на чуждестранни туристи, така и на самите гърци. Великолепието от редуващи се скали и заливи, пясъчни брегове и борови гори, топлият пясък, прозрачната и чиста морска вода, както и прохладата на горите, в съчетание с удобството и лукса на изградените хотелски комплекси и морски вили превръщат града в едно изключително приятно кътче.

Водните ски, въздушният сърфинг, тенисът на корт, както и разходките с джет са характерни атракции.

Наличието на пристанище е още една алтернатива за туристите и местните жители да прекарат приятно свободното си време.

Източници: www.bg.wikipedia.orgwww.kavala.gov.gr
Снимки: www.dichev.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: