ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В ГЕРМАНИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Населено място:

  • гр. Лайпциг

гр. Лайпциг

Имоти в гр. Лайпциг
1 / 12

Лайпциг (на немски Leipzig) е най-големият град в Саксония, Германия. Градът е голям търговски и панаирен център. Прочут е с полиграфическите си комбинати, които са 40 на брой. Тук се печат книги, атласи, календари на различни езици. Лайпциг е с население от около 510 000 души към 2008 г. Заселването на днешен Лайпциг започва официално през  7-9 в., когато тук за пръв път идват славянските племена, макар селище да е съществувало и по-отдавна. Упоменаван за пръв път през 1015 г. и основан през 1165 г. Градът се простира на площ от 297.60 кв. км. Попада в петдесетте най-големи града в ЕС по население.
Стопанство: Машиностроителна, химическа, текстилна промишленост. Ежегоден мострен панаир (от 1286). Университет (от 1409), голям издателски център (от 15 в.).
Транспорт: Транспортен възел; международна аерогара.
История: 10 в. - основано славянско селище. Известен от 11 в. като Урбс Либци. 12 в. - германско търговско селище. През 13-15 в. е един от главните градове на Саксония. 14 в. - имперски град. 19 в. - възход след влизането в Германския митнически съюз.
Забележителности: Паметник на Лайпцигската битка. Църкви (13-16 в.). Архитектурни паметници от 16-18 в.
Същевременно центърът на Лайпциг със забележителностите и заведенията си се подготвя за прилива на гости през лятото. Лайпциг има почти 850 годишна история като панаирен град с великолепни търговски центрове, освен това тук е и втория най-стар университет в Германия и градът има богата културна традиция. Именно тук започва да се печата първия ежедневник в света, тук учи Гьоте и композира Бах. 
 
Лайпциг е разположен на мястото, където реките Парте, Ваис Елстер и Плейс се сливат. Има дълга и богата история, която оказва влияние върху историята на музиката и културата. Той се намира на кръстопът и затова мястото му е стратегическо – между Испания и Русия, между Италия и Скандинавските страни. Вероятно поради същата причина гражданите на Лайпциг винаги са били отворени към новото и прогресивното. Известните композитори Йохан Себастиан Бах и Феликс Менделсон са само пример на влиянието на Лайпциг върху света.

Лайпциг е побратимен с много чужди градове, един от които е Пловдив, България през 1975 г. и подновен през 2007 г.

Култура и забележителности: Историческият център на Лайпциг не е голям, но не може да се разгледа за 1-2 часа, защото съдържа много забележителности. Внушителната ренесансова постройка на старата община, която е запазена и до днес, е вдигната за девет месеца през 1556 г., от самия кмет на града, който бил и строителен майстор – Йеронимус Лотер и досега се смята за една от най-красивите общини в Германия.
Кофе Баум пък е най-старата, все още работеща кафетерия в Европа и едновременно с това ресторант. Тя никога не е затваряла врати и днес е едновременно ресторант, кафетерия /чайна/ и музей, документиращ историята на пословичната любов на саксонците към черната напитка.

За любителите на по-традиционното е площад Маркет, на който са разположени множество барове и ресторанти, всеки със свой собствен чар, макар че през лятото голяма част от тях също са домакини на най-различни прояви на открито.

Всяка година през октомври тук се провежда комедийният фестивал Лахмесе, който привлича комедианти не само от цяла Германия, но и от цяла Европа. С течение на годините той се превърна в най-големият от своя вид на Стария континент.

Не бива да се пропуска и музея на изящното изкуство, дори само заради сградата. През 2004 г. музеят беше преместен в ултрамодерен, наподобяващ куб, комплекс, построен на оригиналното му място отпреди войната, разрушен от бомбите на Коалицията. Над 2 700 картини, представящи всичко от немското средновековие до съвременното американско изкуство.

Историята на Лайпциг е дълга колкото нашата – 1300 г., но в града има особена почит към старината и миналото. Онова, което прави впечатление, когато човек се разхожда из него е, че старите фасади на сградите се запазват, а отзад, откъм вътрешните дворове се пристрояват модерните офиси от стъкло и бетон на различни фирми. По този начин всичко ценно в Лайпциг се съхранява, без да се пречи на развитието на града. Изключение прави само гарата, която доскоро беше най-голямата в Европа със своите 24 коловоза.

Лайпциг е известен и с ежегодния си търговски панаир и университета си. Първата в света партия на труда също е създадена в Лайпциг. При визитата си в Лайпциг ще видите и забележителната стара архитектура на града. Ще видите и много известни места, където са се състояли исторически събития.
Ако обичате история, не пропускайте да видите Националния монумент. Това е най-големият военен паметник в Европа, създаден в памет на успешната битка над Наполеон и армията му.
Ако отидете до Зоопарка на Лайпциг ще бъдете обградени от животни. Можете да прекарате деня си навън и да разгледате най-известните сгради на Лайпциг, като Старото кметство, Новото кметство и Ауербахс Келер. Най- високата сграда в Лайпциг е Сити-Хоххаус. Сградата е построена през 1972г. като част от университета. Ако сте в Лайпциг по време на панаира, ще можете да видите най-новите и най-добри продукти в света.
Лайпциг е специален град, известен сред туристите с това, че можете с лекота да се придвижвате от място на място.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: