гр.Александрополис

Имоти в гр. Александрополис
1 / 5

Александрополис  е столица на префектура Еврос в област Тракия.

Транспорт

Александрополис е разположен на около 14,5 км  на запад от делтата на река Еврос,  на 40 км от границата с Турция, на 300 км от Солун по новопостроената магистрала Егнатия, и на 750 км от Атина. Около града са разположени малки рибарски селища като Макри и Дикела на запад, Антея,  Аристино, Нипса и Лутра на изток, а на север от града са Палагия, Абнатас, Айсуми и Киркас. При преброяването през 2001 г., основният град има население от 48885, а  населението на  общината е 52720 жители. Населението на днешния метрополитен се изчислява на около 70000 жители, като територията му обхваща югозападната част на префектурата. Общината е с площ от 642,245 кв. км и е четвъртата по големина в цяла Гърция. Освен Александрополис, други големи населени места са селата Макри, Авас, Сикорачи, Айсуми и Дикела.

Образование

В Александрополис е разположена част от  Тракийския университет Демокрит (със седалище в Комотини),  а именно факултетите по Молекулярна биология, Генетика, а също така Медицина и Начална педагогика. Градът разполага с мрежа от държавни училища (от детски ясли и градини до гимазии)  под ръководството на градския съвет. Има и много частни езикови училища, като повечето от тях предлагат курсове по европейски езици. Подобно на много други градове в Гърция, политиката на град Александрополис е насочена към интегриране на голям брой имигранти от Русия, Централна Азия и Близкия Изток. Езиците говорими от гражданите включват: гръцки, английски, руски, български, арменски, немски и турски.

Забележителности

Фарът
Започва да функционира на 1 юни 1880г. Височината му е  27 метра над морското равнище. Видимостта му  при нормални атмосферни условия, достига до 23 мили. Изцяло е построен от големи каменни плочи . До 1973 г., фара функционира с комбинация от въздух и бензин. Днес остарялата ситема е заменена с по- нова на газ и електричество.
Един от най-важните и най-старите нео-класически сгради в Александрополис, така и като важен паметник е  педагогическата академия Зарифис, която носи името на своя създател Георги Зарифис известен търговец от   от Константинопол.
Катедрала Свети Никола
Първоначално през 1850, с  подаянията на рибарите и моряци от крайбрежните селища, подобна църква е построена в същия район  При строителството на днешната голяма църква, гражданите на Айнос и Александрополис прехвърлят от градската порта на Айнос ценни икони от злато и никел . Днес Светите икони, се използват при официалното шествие на Разпети петък. Църквата е завършена през 1900 година и официално е осветена през 1901 г. от Митрополит Германос.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: