Перперикон

1 / 10

Местоположение

Перперикон /Хиперперакион, Перперакион/ се намира в Източните Родопи, на 15 км североизточно от днешния гр. Кърджали. От София до обекта може да се стигне по добре поддържаните пътища София-Асеновград-Кърджали и София-Хасково-Кърджали. Самият Перперикон се извисява на скален връх с кота 470 м. В подножието му се намира с. Горна крепост. Край него тече златоносната река Перперешка, оформила плодородна долина с дължина около 10 км и широчина 3-4 км. Удобната речна долина е създала великолепни условия за живот от дълбока древност. По тази причина тя е осеяна с десетки археологически обекти от различни епохи, чиито естествен център се явява Перперикон. Съвсем наблизо р. Перперешка се влива в яз. "Студен кладенец", построен по коритото на р. Арда. Мястото на вливане при с. Калоянци е много красиво и е застроено като водно-планински курорт.


Златото на Перперикон


Култът към бог Дионис е бил една от характерните особености на Родопите. Другата е добивът на злато и сребро, скъпоценните метали, на които древната планина е изключително богата. А един от най-големите рудници в античния свят се е намирал само на 2 км от Перперикон, до днешното с. Стремци. И днес посетителят остава изумен, влизайки през десетината запазени входа в достъпните сега на повече от 500 м галерии. Цял един хълм буквално е пробит с гъста мрежа от тунели. На повечето места в тях човек се движи изправен и съвсем спокойно може да се загуби в лабиринта от галерии. В епохата на плейстоцена това е било коритото на подземна река с изключително богати на самородно злато пясъци. По-късно тя е била затрупана и постепенно се е образувала единна скална маса. Работата на бъдещите златотърсачи и миньори се е състояла в разбиване на чакъл на тази скала и в промиването му край близката река.

 
Частиците от Светия кръст, намерени на Перперикон


Проучванията от последните години показват, че Перперикон напълно съхранява значението си в християнската епоха. През 5-7 в. той вероятно е седалище на една от ранните епископски катедри, а през 8-12 в става и областен център, подчинен директно на администрацията в столицата на Византийската империя, Константинопол. Като такова важно средище при разкопките се намират множество интересни предмети, свързани с християнския култ. От духовна гледна точка обаче изключително ценна се оказа находката, направена на 21 август 2002г.
Тогава в едно от помещенията на християнския комплекс в подножието на Перперикон бе открит бронзов нагръден бронзов кръст-реликварий. Той е от типа двустранно затварящи се мощехранителници, като в централната част остава празно място за съхраняваните там реликви. В научната литература тези предмети носят името "палестински кръстове", защото се е вярвало, че са носени от Светите места. Кръстът може да се определи много точно в края на 9 - 10 в, поради специфичната иконография на изображенията върху него. От едната страна е показано релефно "Разпятие", като Христос е облечен в дълга дреха и е изобразен като жив на кръста. От другата пък е св. Богородица, вдигнала молитвено две ръце в търсене на застъпничество за човешкия род от своя син.
Според преданието кръстът, върху който е бил разпънат Христос, е бил разкопан на хълма Голгота в Йерусалим към началото на 4 в по заповед на майката на Константин Велики, Елена. През април 1204 г. Константинопол е превзет и разграбен напълно от рицарите на Четвъртия кръстоносен поход. Една от главните цели на кръстоносците са били именно реликвите, които изнесли на Запад.


 
Акрополът

Най-общо Перперикон се състои от четири части: мощна крепост, Акропол, в най-високата част на хълма; Дворец-светилище, който е непосредствено под Акропола от югоизток; северно и южно подградия. Последните още не са изследвани по археологически път, но теренните наблюдения показват, че те са били оформени с изсечени в скалите улици, жилищни сгради и храмове. Не трябва да се пропускат и множеството селища в подножието на Перперикон и в плодородната крайречна долина, процъфтявали през 1-4 в.

Дворецът-светилище


Само на тридесетина метра под Акропола на Перперикон се намира грандиозен дворец, сякаш излязъл от приказките. Всъщност понятието "дворец" още се използва условно, защото точното предназначение на комплекса не е изяснено. Възможно е това да е монументалният храмов ансамбъл на бог Дионис, разраствал се непрекъснато и достигнал пълен разцвет в римската епоха. Едва ли е случайно, че големият кръгъл олтар и отворената към слънцето и небето овална зала се намират точно в северозападната част на комплекса. Но едва ли трябва да се противопоставят рязко понятията "дворец" и "светилище". Тракийският владетел е бил едновременно и първожрец в своята държава. Където се е намирала неговата резиденция вероятно е бил и главният храм.

Връх на архитектурата и строителството


Дворецът и другите сгради на Перперикон удивляват със съвършенството на обемите и майсторството на строителите. Длетата са оформили стените толкова гладко, че се образува идеален отвес. Съвременникът е буквално шокиран, когато минава през направени преди хилядолетия врати. Стъпва върху прагове, съхранили следите на исторически личности, изкачва се по стълбищата на тайнствени коридори с каменни поставки за осветяващите ги някога факли.

Източник: www.perperikon.bg
Снимки: www.panoramio.com

16.07.2008, Българските забележителности