Древната обсерватория - Белинташ

1 / 5

Древната обсерватория


Изумителните познания за всемира на нашите предци се потвърждават и от проучванията на специалисти от Националния астрономически институт, открили върху каменното плато Белинташ, на 30 км югоизточно от Асеновград, най-старата звездна карта в света, с предполагаема възраст до 7 000 години. Върху три каменни тепсии древните инженери са картографирали всички познати на съвременната наука съзвездия във вид на изрязани в скалата ями, заобиколени от пръстени застинала лава. В началото на скалния масив се извисява обърната на юг ерозирала скала с форма на човешко лице, напомняща на египетския сфинкс.
И днес очевидци уверяват, че в нощта над мистичното светилище често е забелязван странен припламващ огън и са прелитали големи светещи кълба в посока към Кръстова гора.
Скалният масив Белинташ се намира на около 60 километра от Пловдив в Родопите в района на селата Врата и Сини връх. Това е скално плато с дължина около 300 метра и ширина 35-45 метра. Височината му е около 50 метра. Горната площадка на скалата е равна и гладка, като изсечена с нож. На нея има страни ямки и канали, които образуват картата на звездното небе и съзвездията.
На платото има издълбани и три кладенеца. Те представляват правилни цилиндри с диаметър 1,50 метра и дълбочина 2,30 метра. Стените им са абсолютно гладки.

Митове и легенди


Много загадки и различни митове има за скалния масив Белинташ. Името на скалата, в превод от древните тюркски езици означава "умен камък" или "камък на знанието". Предполага се,че тук е било едно от големите древни светилища на траките от Родопа планина. В района на Белинташ е намерена единствената сребърна плочка с образа на бог Сабазий (на снимката вляво). Изследователи на района са сигурни, че някъде в скалата е скрита древната библиотека със знанията на траките.
Скалата Белинташ е любимо място на много екстрасенси. Те твърдят, че тук има много силно енергийно поле и идват на скалата за да се зареждат с енергия. Други изследователи на района твърдят, че това е древна площадка за кацане на космически летателни апарати. Координатната мрежа изсечена на скалата служила за ориентир на пилотите.
В района има много следи от иманяри.
Белинташ си заслужава да се види и посети.

17.07.2008, Българските забележителности