Самуилова крепост

1 / 7

Самуиловата крепост се намира на десния бряг на река Струмешница, между полите на планините Беласица и Огражден в т.нар. Ключка клисура. Отстои на 5 км северно от село Ключ, в района на гр. Петрич.

Построена е вероятно в периода 1009-1013 година по време на управлението на цар Самуил и е част от мащабна фортификационна система.

Изградена е върху основите на тракийско и раннобългарско славянско селище. Цар Самуил построява върху хълма землено укрепление, защитено от три вала и два рова, концентрично разположени.

Местоположението на Самуиловата крепост позволява да се контролира цялата клисура и да се използва като команден военно-стратегически пункт на всички сектори на отбранителната система.

Във фортификационно отношение укреплението носи белезите на българската укрепителна традиция, характерна за времето на Първото българско царство. Крепостта се свързва с ослепяването на българските войни по времето на цар Самуил. В околностите на крепостта през лятото на 1014 година се е състояла историческата Беласишка битка, в която българските войски са предвождани от цар Самуил. Войските на византийския император Василий II разгромяват българската армия и пленяват много войници. Цар Самуил и неговото обкръжение успяват да се спасят. След края на битката византийския император ослепява 14-хилядната пленена българска армия, като на всеки сто души оставя по един едноок водач.

Национален парк-музей "Самуилова крепост" е тържествено открит на 23 октомври 1982 година. Останките от средновековното укрепление и селище са консервирани, а района около него е благоустроен. От паркинга до международния път Петрич-ГКПП Златарево към парка-музей покрай брега на реката води красива алея. Тя минава по пешеходен мост и се отправя към подножието на хълма. Отдалеч се вижда величествената бронзовата фигура на цар Самуил в цял ръст и четирите бетонни пилона изградени в най-високата част на хълма, върху руините от средновековната кула. Автор на паметника е професор Борис Гондов.

Крепостта е важен туристически обект в югозападна България. От 2003 година тя е включена в списъка от 100-те национални туристически обекта на Българския Туристически Съюз.

Източник и снимки: http://bg.wikipedia.org

13.10.2009, Българските забележителности