Дряновски манастир "Св. Архангел Михаил"

1 / 9

Дряновският манастир, е кътче от природата на България с богато разнообразие на отвесни скални венци, пещери, уникални релефни форми, растителен и животински свят.

местоположение

Намира се на 5 км. югозападно от гр. Дряново сред живописното ждрело на Дряновска река и река Андъка.

Манастирът е разположен на прекрасно място. От него се откриват гледки на лъкатушещите плитки планински реки, обраслите с гора стръмни склонове и обграденият от варикови скали пролом.

история

altПриказната манастирска клисура има древна история. Първите хора я заселват през ранните праисторически епохи. Най-старо е поселението на първобитния човек в пещера "Бачо Киро", което датира от средния и късния период на старокаменната епоха /100 000 – 10 000 г.пр.н.е./. 
Поселищните и културни традиции продължават да се развиват в медно-каменната и бронзовата епохи. От началото на старо желязната епоха до Античноста местните жители са траки, които остават в покрайнините на известните тракийски държавни обединения и имат значително по-бедна култура от сънародниците си.

През вековете Дряновският манастир е средище на българската просвета и култура. Манастирът играе основна роля в подготовката на Априлското въстание в Първи Търновски окръг, там са струпани запаси от храни и оръжие. На 29 април 1876 год. в Дряновския манастир влиза четата на поп Харитон - първият бунтовнически отряд в Търновски окръг и Северна България. Обградени от турците водят 9–дневна битка и повечето загиват за свободата на България. Разрушения и опожарен манастир е възстановен частично и на 3 април 1877 год. храмът е тържествено осветен.

Благодарните потомци вдигат паметник – костница през 1897 год на загиналите въстанници. Съвременният манастир е една от 10-те най-почитани светини на Българската православна църква, национален исторически паметник и предпочитан туристически обект.

туризъм

altПещера “Бачо Киро”

Намира се в района на Дряновския манастир, в живописните каньони на р. Андъка и р. Дряновска. Отстои на 300 м от манастира “Св. Арахангел Михаил” в отвесна варовикова скала, висока 25 м на 335 м н.в. Ефектното осветление предлага на посетителите възможност да видят причудливите образувания на природата, получили наименованията: "Дъждовна зала с Каменното цвете", "Тополките", "Езерото на щастието", "Концертна зала", "Медузите", ''Мечата пързалка", "Меча поляна", "Самотен сталактон", "Зала на Поп Харитон" и много други.

Пещера “Бачо Киро” е археологически обект от национално значение. Там са намерени останки от първобитни хора, живели в пещерата. Пещерата се стопанисва от първото си благоустрояване 1938 год. (първата благоустроена пещера в България) до сега от Туристическо дружество “Бачо Киро” гр. Дряново и от тогава непрекъснато е обект на посещение.

За посетителите са оформени два маршрута, къс (25 мин.) и дълъг (60 мин.).

Дряновска екопътека

Изградена през 2000г. в каньона на р. Андъка в района на Дряновския манастир. Състои се от четири дървени мостчета и 6 стълби с различна височина, даващи възможност да се посетят части на каньона и посетителят да се докосне до девствената природа. Кръговият маршрут с трите обзорни площадки на скалата “Боруна” разкрива невероятната панорама на Дряновския манастир и богатството на растителните видове. Пътеката е от втора степен по трудност. Времетраенето на разходката трае около 2 часа.

Екопътека “Via Ferrata”

Изградена през 2003г. в района на Дряновския манастир. Пътеката се вие от Дряновския манастир (по стълбите към ЖП линията) до руините на крепостта “Градът” и скалата “Чуката” до Дряновски манастир. Маршрута е маркиран с блажна боя и табелки от първа степен на трудност. Екопътеката преминава край реката и разкрива красива панорама към каньона на Дряновския манастир към гр. Дряново.
На платото “Стринава” посетителят се среща със средновековната история на България в руините на крепостта “Градът”. Сред богатство от растителни видове не са изненадващи срещите с диви зайци, сърни и елени. Времетраенето на разходката е около 3 часа.

Настаняване

В Дряновския манастир се предлага настаняване в уютни стаи с две и три легла. В непосредствена близост до Светата обител има и няколко заведения с добра храна.

До манастира се стига лесно кола по главния път от Велико Търново за Габрово. На около 2 км. след гр. Дряново се намира кратката отбивка за манастира.

 

Използвани източници:  www.dryanovo.bg/   http://commons.wikimedia.org/

07.12.2009, Българските забележителности