Храм - паметникът Шипка

1 / 4

Храм - паметникът Шипка е създаден във връзка с драматичните исторически събития от Руско-турската освободителна война. Това събитие предизвиква редица български творци да възпеят големия подвиг на Опълчението и да увековечат делата на онези, които проливат кръвта си за да се нарече България свободна.
Самият паметник на Шипка е построен с волни пожертвувания на българския народ, както много други паметници и храмове. Автори на проекта на паметника са арх. Атанас Донков и скулптура Александър Андреев. Паметникът е открит тържествено през 1934г. Той представлява голяма каменна кула с форма на пресечена пирамида, с височина 31,5м.

Над входа на кулата стои огромен бронзов лъв с дължина 8 м. и височина 4 м. Женска фигура олицетворява Победата над турските войски. На първия етаж на паметника стои голям мраморен саркофаг, в който се пазят част от костите на героите на Шипченската епопея. Над него има още 4 етажа, на които са разположени някои копия на български бойни знамена и други реликви. На върха на кулата се открива прекрасна панорама на върха Шипка и околността.

Шипченската епопея включва боевете, които са се разиграли на най-високите точки на Шипченския проход, които са върховете – Св. Никола, Орлово гнездо, Шипка, от 9 до 11 август 1877-78г.

Българското опълчение и техните руски съюзници са отблъснали 27-хилядна редовна турска войска, като в това число не включва башибозушките орди. Българо-руският отряд под командването на ген. Столетов се е бил с 5500 души и 27 оръдия срещу турците под командването на Сюлейман паша.


В комплекса Шипка влиза и старата реставрирана църква. При реставрацията й в нея бил открит един от най-старите български ръкописи – Енински апостол от 11 век. На север се намират селищата Шипка и Шейново, обезсмъртени от Освободителната война. От тези селища започва националният паметник Шипка. Край Шейново е паметникът на победата. Тук е била разбита и пленена войската на Вейсел паша.

Храмът-паметник „Рождество Христово“ е до селището Шипка и е популярен като Шипченски манастир. Този храм, строен от 1885 до 1902 година в стила на руските църкви от 17 век, е посветен на руските и българските войни, загинали в годините 1877-78г. по време на Освободителните войни.

Националните паметници при Шипка са обвързани със събития от изключителна обществена значимост. Тяхното построяване е плод на съвместните усилия на архитекти, скулптури и целия признателен български народ. Природните забележителности в района и историческите събития се преплитат, за да се превърнат в едно от най-силно заредените места у нас, една от най-големите туристически забележителности.

17.07.2008, Българските забележителности