Гложенски манастир

1 / 6

Гложенският манастир е разположен в близост до с. Гложене, община Тетевен, област Ловеч

Един от най-интересните и живописно разположените манастири е Гложенският "Свети Великомъченик Георги Победоносец". Той е разположен на източния склон на планинския рид Лисец, под връх Камен Лисец в Стара планина. Отстои  на около 60 км от областният град Ловеч, на около 15 км от Тетевен и на 15 км от град Ябланица. Главен път София-Варна се намира на около 10 км от манастира, а столицата София се намира на около 110 км.

Поради своето местоположение на 870 м надморска височина, от манастира се разкрива невероятна гледка към Стара планина, както и към целия район. При ясно време се виждат дори река Дунав и Беломорието. Именно поради недостъпността си, манастирът е единственият, който никога не е бил опожаряван по време на Турското робство.

История:


Според легендата е основан през XIII в. от киевския княз Глож по време на Второто Българско царство. През годините на Турското владичество, тук са се криели редица бележити революционери като Стефан Караджа, Ангел Кънчев, Никола Обретенов. Тук се е криел и Апостолът на свободата – Васил Левски, чието скривалище все още се пази.  В близост до манастира в с. Голям извор е създаден и първият революционен комитет.

Освен Левски, с манастира е свързан и Васил Друмев – изтъкнал Български книжовник, който бил осъден на доживотно заточение тук. Днес, неговата килия е реставрирана и превърната в малък музей.

В манастира има копие на прочутата чудотворна икона на Св. Георги, която била донесена от княз Глож от Киевско-Печорската Лавра, а сега се съхранява в Ловчанската митрополия. 

Гложенският манастир днес е действащ мъжки манастир, обявен за паметник на културата.

Възможности за почивка:

Манастирът предлага нощувки -  капацитетът е от около 20 легла, а манастирската магерница, пригодена днес като ресторант, има разнообразно меню.

В село Гложене се намират няколко малки семейни хотели и къщи за гости, които предлагат чудесни условия за почивка.

Транспорт: 

До манастира може да се достигне по следните начини: с кола или автобус до с. Гложене и пеша за около един час по стръмна и живописна пътека. Друг вариант е да се достигне с кола, като от магисталния път София-Варна се минава през град Ябланица и след това се отбива към село Малък Извор, което е отдалечено на около 5 км от манастира. От там се продължава по тесен, но хубав и асфалтиран път до самата обител. Точно пред манастира има разположени два паркинга.

Източници: pravoslavieto.com, bulgariamonasteries.com и glojenebg.com
Снимки: glojenebg.com

13.10.2010, Българските забележителности