Пещера Моровица

1 / 3

Пещерата Моровица е разположена в Централна Северна България, в полите на Стара планина между град Ябланица и с. Гложене, на 2 км от Гложенския манастир.  Отстои на около 58 км от областният град Ловеч, на около 13 км от Тетевен и град Ябланица. Столицата София се намира на около 112 км, а магистралата София-Варна се намира на около 12 км от пещерата. 

Моровица е една от многобройните пещери, разположени в Тетевенския балкан и е една от най-големите български пещери. Тя е двуетажна, общата дължина на подземните галерии е 3,25 километра , а дълбочината и е 150 м.
По време на проучването на Моровица са открити предмети от праисторически времена- от Новокаменната и Каменно-медната епохи. Днес, намерените находки могат да бъдат видяни в Тетевенския исторически музей. Пещерата е изключително интересна, тъй като в нея са установени много от видовете прилепи, които се срещат в България. През 1962 г. Моровица е обявена за природна забележителност.

До пещерата може да се стигне по две екопътеки  – от село Гложене и от Гложенския манастир. И двете пътеки са добре маркирани, а разстоянието се изминава за около 45 мин. пеша. По пътя се минава през манастирската чешма и през красивата ливада Маневица, които са превърнати в чудесно място за почивка. 

 

Източници: glojene.hit.bg, bulgariainside.com и glojenebg.com
Снимки: glojenebg.com и cavesbg.com

15.10.2010, Българските забележителности