Античен форум "Августа Траяна" гр. Стара Загора

Античният форум „Августа Траяна”  е разположен в град Стара Загора, на 230 км югоизточно от София, на 180 км западно от черноморския град Бургас и на 90 км североизточно от гр. Пловдив.

Намира се в самото сърце на града, зад Съдебната палата и Стария театър. Открит през 1968г., няколко години по-късно започва неговото целенасочено археологическо проучване, което продължава и до днес. Монументът представлява една от най - красивите постройки на римския град Августа Траяна - площад с амфитеатрален аудиториум, терми, крепостни стени, западна порта и част от главната търговска улица.

 

История

Древният град Августа Траяна е основан около 106 -107 г сл. Хр. от римския император Марк Улпий Траян. Августа Траяна е един от най-големите и красиви градове на Тракия през II – III век. Историята разказва, че Августа Траяна се е обособил като крупен икономически, политически, административен и духовен център на римската провинция Тракия. Откритият днес участък обхваща площ на повече от 7 дка. До сега са разкрити, проучени и реставрирани редица обекти. Най – внушителните от тях са: сектор от две крепостни стени и западна порта на града, сектор на главната улица, каменен постамент на монументална конна императорска статуя и градски терми. Каменният площад е застлан с правилно изсечени каменни плочи, а в центъра му е запазен постамента, върху който е била поставена императорска конна статуя. В горната си част е увенчан с арковидно оформена колонада. Деветте реда амфитеатрално разположени каменни седалки са побирали над 1300  зрители в театъра.

Амфитеатралната сграда е разполагала с повече от 10 просторни зали. Главната антична улица, която започва от западната порта, продължава в източна посока. Широка е 6 м, а по нейното протежение са разкрити основите на множество търговски и стопански сгради

В Античния форум са открити каменни релефи, монетни изображения и надписи, монументални обществени сгради  като храмове, базилики, терми, театрална сграда. Именно тук е била открита и великолепна мраморна статуя на легендарния тракийски певец, музикант, поет и чудотворец Орфей.

Голяма част от намерените по време на разкопки предмети, могат да бъдат разгледани в експозицията на Регионалния исторически музей в Стара Загора.
В наши дни Старозагорската опера поставя в Античния форум класически спектакли на открито.
За улеснение на туристите екскурзоводско обслужване се предлага на английски, френски, немски и руски език.

Използвани източници и снимки: tour.starazagora.nettravel.pop.bgbg.wikipedia.org

18.10.2010, Българските забележителности