Пещера Орлова чука

1 / 10

Пещера Орлова чука е национален туристически обект, намиращ се в скален масив край село Пепелина, по поречието на река Черни Лом. Отстои на 6 км западно от гр. Две могили и на 40 км северно от гр. Русе.

До местността на пещерата се достига чрез асфалтов път Иваново-Две могили, от който се отбива към широка поляна над скалите, в които се намира нейният вход. Обезопасена пътека с парапет слиза до пещерата.

Орлова чука е сред най-красивите пещери в България. Тя е дълга 13 500 м и по този признак се нарежда на второ място в страната след пещерата Духлата. 

История  

Името на пещерата е свързано с това на скалния венец, на който се намира входът й. В недалечното минало този венец е бил убежище на орли. 

Откриването й става случайно през лятото на 1941 г. Благоустройването й започва през 1959 г., когато по склона й се изграждат 124 каменни стъпала и се пробива изкуствен тунел вход. През 1960 г. пещерняци от Русе започват нейното проучване. В нишите откриват скелетите на две огромни пещерни мечки и три мечета.

През 1963 г. Орлова чука е обявена за природна забележителност, а през 1965 г. за музеен резерват. От 1978 г. е в списъка на археологическите паметници в Русенска област.

Пещерата отвътре

Пещерата има едва забележим отвор, обърнат на запад. Във входните си лесно достъпни части е облагородена и удобна за посещение. Посещенията в пещерата са придружени от екскурзовод. Температурата вътре е относително постоянна през цялата година (+14 градуса).

Тук са се оформили няколко пещерни галерии с обща дължина над 15 км, разположени на 7 етажа. Изпъстрени са с множество сталактити, сталагмити и сталактони, като повечето от тях носят различни имена. Редица красиви сталактити се намират в Големия вестибюл, най-впечатляващият, от които е Големият сталактон, висок 3,5 метра. Там се намират Семейството - баща, майка и дъщеря, Трионът, пещерният Гейзер, Вретеното, Грамадата.

Едно от най-красивите места в пещерата е изворчето. Край него сталагмитите са млечнобели. Близо до него се намират Сухото езеро, Самотният сталактон, Малката гора, Монасите, Еленчето, Близнаците. Сипеите представляват 11 последователни зали. В някои от галериите могат да бъдат открити арагонитови кристали.

Обитатели на пещерата са някои пещеролюбиви безгръбначни, както и 8 вида прилепи. Орлова чука е най-значимото убежище на пещеролюбиви видове прилепи в Североизточна България и е с европейска значимост за опазване на прилепите като цяло.

Орлова чука в миналото

Установено е, че през Мустерския период на палеолита (старокаменна епоха), 80 000 - 40 000 години, пещерата е била обитавана от неандерталци. Намерени са ножове, връх на копие и стъргалки от кремък. През каменно медната епоха тук е живял предшественикът на човека - кроманьонецът. От тогава са останали части от красиво украсен глинен съд, каменна брадва и др.

Източници: www.dvemogili.bg http://www.orlovachuka.eu www.wikipedia.org http://www.vmro-rousse.hit.bg/Turizum/Orlova_4uka.html
Снимки: Мирела, http://caves.4at.info

21.10.2010, Българските забележителности