Парк Кайлъка

1 / 13

Парк “Кайлъка” е парк в гр. Плевен, живописно разположен в долината на река Тученица.

Отстои само на 6 км  южно от центъра на гр. Плевен, на 164 км североизточно от гр. София, на 35 км северно от гр. Ловеч, на 117 км северозападно от гр. Велико Търново.

Площта на парка е 10 000 дка. Красивото дефиле е оформено в парк през 1946 г. по инициатива на генерал Иван Винаров и под ръководството на строителен комитет “Кайлъка”. Първият проектант на парка е архитект Тихолов. В изграждането му взема активно участие цялото плевенско гражданство. Двадесет и пет години продължава благоустрояването на парка. Сега паркът предлага уникално съчетаващи се възможности за разходка, отдих и развлечения.

Отвесните скали, високи над 20 метра, са подходящи за практикуване на скално катерене. Местността е приютила богата и разнообразна флора и фауна, където се срещат уникални за България и Балканския полуостров растения, а много от птиците и бозайниците са включени в червената книга на България.

В същата местност се намират и останките от римската пътна станция “Сторгозия” и историческия “Тотлебенов вал”, сега добре укрепен малък язовир. Тук е разположена и градската зоологическа градина. На разположение са плувни басейни, детски кът с атрактивни забавления, тенис кортове, езеро с лодки и водни колела, кътове за отдих.

Единствен по рода си в страната пещерен музей е Музеят на виното в парк Кайлъка.  По този проект са работили български и френски архитекти, енолози, експерти от плевенската Панорама и Историческия музей в Плевен.
Плевен е избран за изпълнението на този уникален проект, тъй като се счита за първия център на винарската индустрия в България. Първото професионално училище по лозарство и винарство е открито в Плевен през далечната 1890 г., а през 1902 г. е създаден Национален институт на виното в България.
Колекцията е подредена в пет пещерни галерии с обща площ  650 кв. м. Пещерата се намира на 5 км от центъра на Плевен.
Музейната колекция включва над 7000 бутилки вина. Посетителите имат възможност да се запознаят с историята на виното и да дегустират различни сортове. Музеят се намира се в пещера в парк Кайлъка край Плевен. В музейната енотека има вина на възраст между 30 и 90 години. Част от колекцията са и 6000 бутилки съвременни вина от всички марки и райони на страната.
Пещерата съхранява и 100 бъчви от френски дъб, древни съдове за производство на вино, ритони и фиали за пиене на божествената напитка.

Транспорт

Тролейбусни линии 3,4 и 7 свързват гр. Плевен с парк Кайлъка.

Източник: http://www.pleven.bg/
Снимки: http://www.snimka.bg/

12.07.2012, Българските забележителности