Къпиновски манастир "Свети Никола"

1 / 8

Къпиновският манастир е един от най-старите манастири в страната, съхранил богатата история и духа Българското Възрождение. 

Манастирът е разположен в полите на Еленския Балкан, на брега на река Веселина. Отстои на 18 км югоизточно от град Велико Търново, на 17 км северозападно от град Елена, на около 8 югозападно км от село Къпиново, на 13 км южно от село Миндя и на около 2 км западно от Плачковския манастир. 

Според надпис, намиращ се на входа на манастира, той е бил основан през 1272 г. по времето на цар Константин Асен - Тих. През Второто Българско царство Къпиновският манастир е бил важен религиозен и културен център, а по времето на Османското владичество и просветно огнище. В него е било създадено килийно училище. През 1794 г. игумен на манастира е бил Софроний Врачански, който донася препис от „История Славянобългарска”. Манастирът е бил многократно ограбван и опожаряван от турците. 

Манастирът играе активна роля и при подготовката на Априлското въстание. По време на националноосвободителните борби заедно със съседния Плачковски манастир, обителта е средище на революционна дейност. В него са намирали подслон Васил Левски, Ангел Кънчев, Филип Тотю и други видни български революционери. 

По времето на Руско-Турската Освободителна война, край манастира се води битка, а загиналите войници са  погребани в него.

Днес той е действащ мъжки манастир, паметник на културата.

Манастирът представлява комплекс от два параклиса, църква, жилищни и стопански сгради, заградени от висока ограда. Църквата, възстановена през 1835 г., е богато украсена и изографисана. В нея се намира една от най-големите стенописни композиции в страната- цялата западна стена е изрисувана със сцени от „Страшния съд”, дело на живописеца Йоан Попович от Разград. Тук се съхранява и богата колекция от икони, сред които и известната икона на Св.Богородица. Двата параклиса също са богато украсени със стенописи от даровити иконописци.

Възможности за настаняване и туризъм:

В Къпиновския манастир има възможност за отсядане на туристи. Стаите са изцяло реновирани и разполагат с необходимите удобства за почивка.

В непосредствена близост се намира Къпиновския водопад. 
До манастира се провежда мотосбор, с който традиционно се открива летния рокерски сезон. 

Транспорт:

За да се достигне до манастира има два пътя-единият преминава през село Къпиново, но не е в добро състояние. Другият път премина през село Велчово, което се намира на около 5 км от Къпиновския манастир.

Източници: kapinovo.info, iantra.com, pravoslavieto.com, manastir359.com, panoramio.com

15.11.2010, Българските забележителности