Преображенски манастир "Преображение Господне"

1 / 3

Преображенският манастир е един от забележителните паметници на българската архитектура. Той е четвъртият по големина манастир в България.

Манастирът е разположен в подножието на Беляковските скали, в Дервентския пролом на река Янтра, в близост до село Самоводене, на 8 км северно от Велико Търново, на 12 км западно от Горна Оряховица и на около 15 км югозападно от Долна Оряховица и на около 10 км северозападно от Арбанаси.

Основан е през XIV век с подкрепата на цар Иван Александър. С падането на България под османско владичество, манастирът бива изпепелен. Той е възстановен изцяло през 1882 г., с участието на двамата колоси на Българското национално Възраждане - Уста Колю Фичето и Захари Зограф. Стенописната композиция “Страшният съд”, заемаща цялата източна стена на преддверието на църквата, се смята за един от шедьоврите на възрожденското иконописно изкуство. Фреските "Успение Богородично", "Рождество Богородично" и "Тайната вечеря" също са уникални и неповторими стенописни произведения.

Преображенската света обител е играла важна роля в борбата на българския народ за църковна и национална независимост. Била е културно-просветен център и убежище за много родолюбиви българи и революционери, а през годините на Руско-турската освободителна война манастирът е превърнат в болница.

Днес в манастира има библиотека и музейна експозиция, които пазят реликвите на манастира: книжа, исторически документи, ценни средновековни български книги и икони, както и други произведения на приложното изкуство.

Преображенският манастир е постоянно действащ. В обителта няма възможност за настаняване, но в старата столица Търново се предлагат отлични условия за отсядане и почивка. 

 

Транспорт:


Отбивката за Преображенския манастир е на около 10 км от Велико Търново в посока Русе. От село Самоводене има пътека, която също достига до манастира за около 40 мин.

 

Източници: visit.bg, veliko-tarnovo.net, bulgariamonasteries.com, velikoturnovo.info, pravoslavieto.com
Снимки: panoramio.com

16.11.2010, Българските забележителности