Пещера "Бачо Киро"

Пещерата „Бачо Киро” в разположена на 300 м от Дряновския манастир, на 335 м надморска височина. В близост преминават Дряновска река и река Андъка. Отстои на 5 км от град Дряново, на около 15 км от Трявна, на около 21 км от Габрово и на около 30 км от старопрестолната столица Велико Търново.

Представлява четириетажен лабиринт с пещерни галерии и разклонения с обща дължина 3 600 м. Разполага с разнообразие от варовикови образувания - сталагмити, сталактити, сталактони, колони и завеси. Във вътрешността й има невероятно много красиви и интригуващи скални образувания, които са получили наименованията Дъждовна зала, Каменното цвете, Тополите, Езерото на щастието, Концертна зала, Пещерното ухо, Чистилището, Трона и др. Тук са открити оръдия на труда и следи от човешко присъствие, които датират от Старокаменната епоха. Намерени са остриета и ножове, а  за наличието на хора говорят откритите следи от жилища и огнища.

„Бачо Киро” е първата благоустроена пещера в страната. Открита е през 1938 г., а през 1962 г. е обявена за природна забележителност. Обслужва се от екскурзоводи и е отворена за посещения през цялата година.

Възможност за настаняване на туристи предлагат Дряновският манастир и хижа „Бачо Киро”.

 

Източници: peshteri.pochivka.com, dryanovo.com, caves.4at.info
Снимки: интернет, bulgariatravel.org

14.01.2011, Българските забележителности