Батошевски манастир "Успение Богородично"

Батошевският манастир „Успение Богородично” е разположен на брега на река Росица в подножието на Стара планина. Отстои на около 3 км от с.Батошево, на 20 км от Севлиево, на 27 км от Габрово, на около 35 км от Априлци и на около 200 км от София.

Mанастирът е основан през 1250 г., по време на управлението на цар Михаил Асен. През Възраждането, обителта взима активно участие в борбите срещу османското владичество. В манастирското училище са полу­чили образование видни дейци на новобългарската просвета и национално-освободителната революция. Между тях били и Бачо Киро и отец Матей Преображенски - Миткалото. Известни революционери често са организирали тайни срещи зад стените му. По време на Априлското въстание през 1876г., манстирът е бил подпален от турски войници, но е бил възстановен скоро след това.

Манастирският комплекс съдържа двуетажни жилищни сгради, камбанария, стопански помещения и черква. Понастоящем манастирът "Успение Богородично" е постоянно действащ. Обявен е за паметник на културата. Храмовият му празник е 15 август. Той предлага и възможност за настаняване на туристи.

До манастира се достига по асфалтиран път от с. Батошево.  

Източници: milarodino.com, bgtourinfo.eu, bulgarianmonastery.com
Снимки: milarodino.com

14.01.2011, Българските забележителности